Pestpijn: zwijgen is (f)out!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
‘Mijn naam is Lore. Ik ben nu 24. Jarenlang werd ik gepest. Dat begon al in de kleuterklas. Daarom stuurden mijn ouders mij en mijn zussen naar een andere school. Toch bleef het duren tot mijn 18e. Ik kreeg een baksteen naar mijn hoofd, werd beschuldigd van diefstal voor spullen die anderen in mijn boekentas hadden verstopt en volgens de roddels had ik luizen. Zo verloor ik mijn vertrouwen in de mensen. Ik begrijp nog altijd niet waarom sommigen zo wreed kunnen zijn. Mijn sociale gedrag is nog steeds verstoord. Gelukkig is er mijn vriend die me door dik en dun blijft steunen.’
35 000 slachtoffers
Lore staat helaas niet alleen met haar ervaring. Ook dit schooljaar ondergaan minstens 35 000 Vlaamse kinderen en jongeren ernstige pesterijen. Pesten duikt het vaakst op in de groep van tien‐ tot veertienjarigen, maar ook wie jonger of ouder is kan te maken krijgen met pestgedrag. Ruw geschat wordt 3 tot 5 % van de schoolgaande jeugd ernstig gepest. Wekelijks tot dagelijks trotseren gepeste kinderen en jongeren scheldwoorden, klappen, roddels, afdreigingen, hatelijke spelletjes, kwetsende sms’jes, chatberichten of mails ... Elk dag opnieuw vallen ze uit de groep. Pesterijen zijn voor hen een voortdurende kwelling.
Pestkoppen zijn eropuit hun slachtoffer echt pijn te doen. Dat doen ze om zelf aan macht en invloed te winnen. Alleen of in kliek kiezen ze een slachtoffer. Zelden gaan ze de confrontatie aan met iemand die sterk staat in de groep. Zolang ze steun ervaren, houden ze het pesten vol. Slachtoffers krijgen het zwaar te verduren en door de groepsdruk staan ze al gauw alleen. Zelfs goede vrienden of vriendinnen haken af of kiezen – meestal onder druk – het kamp van de pesters. Die situatie is hard om te dragen en maakt slachtoffers wanhopig. Heel dikwijls geven zij zichzelf de schuld. Door het gepest verliezen ze het vertrouwen in anderen. Velen zinken weg in een donkere put van verdriet, twijfel en opgekropte boosheid. Weinigen vechten terug. Elk slachtoffer blijft er op zijn of haar manier door getekend.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.