De dag dat de wereld stilstond
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
Op 11 september 2001 stond de wereld stil. Die dag kaapten terroristen in de Verenigde Staten vier vliegtuigen vol passagiers. Ze vlogen de toestellen te pletter tegen de WTC-torens in New York en het Amerikaanse ministerie van Defensie. Als vergelding voor de aanslagen begon Amerika bloedige oorlogen in Afghanistan en Irak. De gevolgen van 9/11 zijn voelbaar tot vandaag.
Op de ochtend van 11 september 2001 kaapten negentien terroristen in de Verenigde Staten vierpassagiersvliegtuigen. Twee ervan boorden zich in de torens van het World Trade Center – afgekort: WTC – in New York. Het derde toestel crashte in Washington op het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het vierde stortte neer in een veld in de staat Pennsylvania. Dat vliegtuig was vermoedelijk op weg naar het Witte Huis, waar de president woont, of het Capitool, het Amerikaanse parlement. Nog geen twee uur na de aanslagen stortten de WTC-torens als kaartenhuisjes in elkaar. Alles bij elkaar vielen er 2973 doden op 9/11.
Een aanslag op de vrijheid
De Amerikaanse president George W. Bush was die ochtend op bezoek in een schooltje in de staat Florida. Hij luisterde hoe de tweedeklassers van juf Sandra hem een verhaal voorlazen. Een medewerker fluisterde hem in het oor dat twee vliegtuigen te pletter waren gevlogen tegen de WTC-torens. Na de les verklaarde de president aan de wachtende journalisten dat de Verenigde Staten het slachtoffer van een aanslag waren geworden. ’s Avonds noemde hij de aanslagen in een tv-toespraak ‘een aanslag op de vrijheid’. Hij beloofde zijn geschokte landgenoten dat hij ‘de vrijheid zou verdedigen’.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.