Jonge mensen krijgen oude oren
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Ook al eens je oren horen suizen toen je van een feestje terugkwam of je iPod afzette? De dag erna merk je er meestal niets meer van, maar het is minder onschuldig dan je denkt. Want een op de vier bezoekers van een fuif loopt blijvende gehoorschade op. En 98 procent van alle jongeren heeft problemen met zijn gehoor. Hoog tijd dus om na te gaan wat de oorzaken én de oplossingen zijn.
Je moeder of vader die op je kamerdeur klopt met de vraag of het wat stiller kan. Klinkt je bekend in de oren, wellicht. Of je opa die vraagt waarom de muziek op je iPod altijd zo hard moet. Tegenwoordig klinkt muziek overal luid: in de bioscoop, op festivals, op onze mp3-speler. Dat was ooit anders. Pas sinds de opkomst van de elektronische muziek, in de jaren 70, is luide muziek doodnormaal geworden. Maar de vraag van je opa is best interessant: waarom is het zo fijn om muziek luid te zetten?
Luide muziek en parende vissen
Professor Bart Vinck van de Universiteit Gent geeft les in audiologie, de wetenschap die de gehoorfuncties meet en gehoorproblemen probeert te verhelpen. Al jaren onderzoekt hij het gehoor van jongeren en de invloed van luide muziek daarop.
‘Ik vergelijk luide muziek altijd met alcohol en nicotine, omdat het effect gelijkaardig is. Als stoffen in je lichaam vrij die je een echte kick geven.’
Dat mechanisme hebben we, vreemd genoeg, van de vissen geërfd. ‘Als twee vissen tegen elkaar botsen, veroorzaakt die botsing een geluid van ongeveer 90 decibel, dat hen ertoe aanzet om te paren. Natuurlijk heeft luide muziek bij mensen niet helemaal hetzelfde effect – dat zou wat zijn – maar ze geeft ons wel een goed gevoel en extra energie. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk neemt toe, je voelt de adrenaline stromen.’ Nochtans, zegt de professor, zijn al die lichamelijke effecten muziek boven de 90 decibel gaat, en dat is tegenwoordig bijna overal het geval, komen er stoffen in je lichaam vrij die je een echte kick geven.’ Nochtans, zegt de professor, zijn al die lichamelijke effecten eigenlijk een waarschuwing. ‘Als je hartslag omhoog gaat en je bloeddruk stijgt, dan zegt je lichaam: pas op, er dreigt gevaar. Bij elk ander geluid van 90 decibel hebben we een natuurlijke vluchtreactie, maar bij luide muziek interpreteren we de signalen verkeerd. In plaats van op de vlucht te slaan, genieten we ervan en beginnen we bijvoorbeeld te dansen. Luide muziek is als een drug: ze werkt verslavend.’
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.