Graven in mysteries
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
IN 1891 ONTDEKTE DE ZWITSERSE EGYPTOLOOG HENRI EDOUARD DAVILLE DE TEMPEL VAN HATSJEPSOET. DE OPGRAVINGEN WERDEN GEFINANCIERD DOOR HET EGYPT EXPLORATION FUND IN LONDEN. OM ER ZEKER VAN TE ZIJN DAT DE VOORZITTER VAN DIE VERENIGING DE GELDKRAAN NIET ZOU DICHTDRAAIEN, STUURDE NAVILLE REGELMATIG KORTE VERSLAGEN NAAR LONDEN.
Dinsdag 3 maart 1891
Het is mij een waar genoegen, meneer de voorzitter, u als eerste het goede nieuws te melden. Na maandenlang zand en rotsblokken ruimen in Deir el‐Bahari zijn we vorige week eindelijk op een goed bewaarde galerij met vierkante zuilen gestoten. Ik denk/hoop dat zij de voorkant vormt van een groot complex dat tegen de bergflank aanleunt. De Egyptische gravers zijn even nieuwsgierig als ik en werken van ’s morgens tot ’s avonds om het zand weg te werken.
Woensdag 18 maart 1891
Ik haast mij u te melden, meneer de voorzitter, dat wij in de uitgegraven galerij drie goed bewaarde marmeren beelden hebben gevonden. Ik heb ze naar Luxor laten brengen voor verder onderzoek. Ondanks de inscripties hebben we de beelden nog niet kunnen identificeren. Op drie plaatsen hebben we naamcartouches* aangetroffen van farao Thoetmosis III, de belangrijke farao die Egypte de grootste uitbreiding ooit heeft gegeven. Maar de beelden die wij hier gevonden hebben, zijn geen afbeeldingen van hem. De Egyptische werklieden die de beelden van onder het zand hebben gehaald, beweerden dat het vrouwenfiguren waren. Van zodra ik iets meer weet, laat ik het u weten.
Maandag 4 mei 1891
Ik heb een merkwaardige ontdekking gedaan. Een Egyptische werkman heeft er mij op gewezen dat de naamcartouche van farao Thoetmosis III een vorige naamcartouche vervangt. Het ziet ernaar uit dat de genoemde farao de naam van een voorganger heeft laten wegkappen omdat hij hem uit de geschiedenis wilde weggommen. Ondertussen hebben de werklieden de hele galerij vrijgemaakt, maar ik ben er zeker van dat we nog veel dieper in het gebouw kunnen doordringen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.