Boeken, the next generation
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
Lezen we binnenkort onze studieboeken op een tablet, of misschien op een e-reader? Papieren media springen pijlsnel in een digitaal jasje, en dat zou in ieder geval voor een veel lichtere boekentas zorgen. Maar we weten niet of lang naar een scherm staren wel zo goed is voor onze ogen.
Muziek kopen op een cd, of een film huren in de videotheek? Dat is iets voor oudjes: we downloaden onze muziek op iTunes of ‘streamen’ via Spotify. En een film huren we vanuit onze luie zetel, via de digitale tv-theek van Belgacom of Telenet. Muziek en films zijn twee media die razendsnel zijn gedigitaliseerd: ze zijn nog in tastbare vorm verkrijgbaar, maar de moderne consument koopt ze het liefst via het internet, op hetzelfde toestel waarop hij ze zal gebruiken. En nu zijn ook de gedrukte media volop die stap aan het zetten: boeken, kranten en tijdschriften.
Er werd lang volgehouden dat printmedia, zoals ze worden genoemd, de trend van de digitalisering zouden overslaan. Uitgevers stoeien al bijna tien jaar met mogelijkheden om boeken, kranten en tijdschriften verkrijgbaar te maken op een computerscherm, maar een pc levert niet dezelfde ervaring als een papieren object. Toen kwamen echter de tablets in het spel, zoals de iPad van Apple of de Galaxy Tab van Samsung: toestellen die in essentie alleen uit een scherm bestaan, en die even hanteerbaar zijn als een boek of tijdschrift – en in ieder geval stukken handiger dan een krant.
Fenomenale groei
Meteen nadat duidelijk werd dat tablets blijvertjes zouden zijn, ergens begin 2011, begonnen uitgevers digitale versies van hun papieren bladen op de markt te brengen. Vandaag hebben alle Vlaamse kranten en de belangrijkste tijdschriften, waaronder Knack en Humo, een eigen app, waarop elke dag of elke week een nieuwe editie van het blad te downloaden is. Je kunt oude nummers opdiepen, en ze in de digitale prullenmand gooien als je ze echt niet meer nodig hebt. Met dat verschil dat je de inhoud van die prullenmand niet iedere maand buiten hoeft te zetten, dus je doet ook het milieu een groot plezier. Ook worden tablets vaker en vaker gebruikt voor het downloaden en lezen van boeken. Voor de iPad zijn er bijvoorbeeld al een hele resem jeugdboeken via het internet te koop: de hele Artemis Fowl-reeks is er bijvoorbeeld op te vinden, en ook succesauteur Bart Moeyaert heeft een aantal van zijn boeken in digitale vorm te koop staan.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.