Joden in België
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Sinds lange tijd wonen er Joden in onze streken en toch weten we maar weinig over hen. Het oudste document dat wijst op hun aanwezigheid in Antwerpen spreekt over verdrijving en uitroeiing. Nee, het komt niet uit de tijd van de nazi’s. Het gaat om het testament van hertog Hendrik III van Brabant, meer dan 670 jaar vóór de Holocaust. Joden hebben dus al eeuwenlang af te rekenen met onverdraagzaamheid, discriminatie of erger: vernietiging op grond van hun geloof. Verbaast het dan dat ze op hun hoede zijn en zich moeilijk laten kennen?
Belgische Joden
Het Joodse volk woonde eeuwenlang in de koninkrijken Juda en Israël, in het Midden‐Oosten. Door de bezetting van achtereenvolgens Egyptenaren, Babyloniërs en Romeinen verloor het zijn vrijheid. Om te ontsnappen aan overheersing en vervolging, begonnen de Joden zich vanaf de 2e eeuw na Christus te verspreiden over de hele wereld. Dit wordt de Joodse diaspora genoemd. Vandaag zijn er in totaal 14 miljoen Joden, van wie er ‘maar’ vijf miljoen in Israël wonen. De anderen zijn verspreid over de hele wereld. In België leven ongeveer 50 000 Joden, waarvan zo’n 20 000 in Antwerpen. Voor de Tweede Wereldoorlog leefden er dubbel zoveel Joden in België. Velen overleefden de Holocaust niet, anderen verhuisden naar de Verenigde Staten of naar Israël.
Soorten Joden
Er zijn liberale, orthodoxe en ultraorthodoxe Joden, elk met hun eigen tradities en gebruiken. In Brussel zijn de meeste Joden liberaal: ze passen zich helemaal aan de maatschappij waarin ze wonen aan. In Antwerpen wonen vooral orthodoxe joden, die de geloofsregels strenger volgen. De ultraorthodoxe joden, ook chassidim genoemd, volgen de regels heel streng op. Ze vertegenwoordigen slechts 15 tot 20 % van de Antwerpse Joden, maar door hun kleding en gebruiken springen ze het meest in het oog. De chassidim leven geconcentreerd in enkele steden in de wereld, waaronder New York, Tel Aviv, Jeruzalem en dus ook Antwerpen. Ze lijken ongevoelig te zijn voor modetrends. De mannen dragen zwarte jassen, ronde zwarte hoeden of keppels, baarden en pajes (pijpenkrullen). Vrouwen dragen een jurk of rok tot onder hun knieën en bedekken hun haar vanaf het huwelijk met een sjaal, een hoofddeksel of een pruik. Ultraorthodoxe Joden hechten erg veel belang aan traditie en willen dat die behouden blijft. Toch weten ze soms hun traditie te combineren met de moderne tijd. Zo zie je in Antwerpen chassidim bellen met een gsm of rondrijden op een scooter.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.