Wat staat er vanavond op het menu?
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Als je nu zou aanschuiven voor een echte Romeinse maaltijd, is de kans dat je misselijk wordt groot! Tenzij je erg nieuwsgierig bent op culinair gebied … Want de wel heel bijzondere stoofpotjes die beroemde koks als Apicius toen bereidden, lijken nu compleet oneetbaar. Niet dat de Romeinen zoveel andere dingen aten dan wij nu. Maar de manier waarop ze hun voedsel klaarmaakten, combineerden en op smaak brachten, was soms erg vreemd. Hier volgt een kleine rondleiding door de Romeinse keuken. Lezers met een gevoelige maag kunnen zich beter onthouden!
Smaken verschillen …
Het minste wat je kunt zeggen over de Romeinen, is dat hun smaak erg verschilde van de onze. Zo waren ze dol op duif. Tot daar niets vreemds aan de hand. Want wij eten ook wel- eens een gebraden duifje. Of een duifje van het spit. Maar zij maakten er een stoofpotje van met meloen, dadels, honing, azijn, wijn, olie en mosterd. En heel wat kruiden met een uitgesproken smaak!
Laat je ook niet misleiden door de eerste indruk! Net als wij hielden de Romeinen van paddenstoelen. Maar zij maakten ze wel klaar met honing! Ze lustten ook graag perziken, maar dan gezouten of ingelegd op azijn. En een visje ging er ook wel in, het liefst in combinatie met pruimen, abrikozenjam of kweeperenmoes. Kaas vonden de Romeinen ook best lekker, maar dan alleen als hij vers was. Ze zouden beslist hun neus opgehaald hebben voor een stuk roquefort, gorgonzola of camembert. En daar zijn wij dan weer dol op.
Zij waren verzot op wild, maar dan alleen als het heel vers was, en niet verstorven. ‘Dit vlees ruikt naar kadaver!’ zou een Romein nu verontwaardigd uitroepen. Koffie, thee, likeuren, truffels, aardappelen, sperziebonen en suiker waren in die tijd onbekend. Bananen en tomaten waren erg zeldzaam. En er waren toen evenveel bars en cafés (thermo-polia) als nu, maar de wijn werd er warm geschonken!
Typisch Romeins waren mengelingen en combinaties van smaken. En dat was te merken aan de grote verscheidenheid aan vullingen. Het talent van een kok werd afgemeten aan de vindingrijkheid waarmee hij allerlei vullingen voor worsten en andere gerechten bedacht.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.