Kom op voor de dieren! Zij hebben ook rechten
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Je hoort weleens zeggen dat ieder mens moet opkomen voor zijn rechten. Maar hoe zit het dan met dieren? Zij kunnen toch niet opkomen voor zichzelf? Daarom bestaat er zoiets als dierenrechten. Maar hebben die altijd bestaan of dacht de mens daar vroeger helemaal anders over? Duik mee de geschiedenis in en je zult ontdekken dat dierenbescherming draait om inzet en respect voor álle levende wezens.
Van gelijkheid naar minderwaardigheid ...
Laat ons beginnen bij de prehistorische mens. Die voelde zich een van de vele onderdelen van de natuur. Als hij op jacht ging, was dat vanuit het principe: eten of gegeten worden.Toen de mens aan veeteelt en landbouw begon te doen, ontstonden ook de eerste steden. De mens organiseerde zich voortaan op een andere manier en plaatste zich stilaan buiten de natuur.
Vanaf dan werd de mens boven de dieren gezet, zowel door de godsdiensten als door de grote denkers (filosofen). Dieren werden beschouwd als wezens zonder een ziel die enkel ten dienste stonden van de mens. Die opvatting bleef ook in de middeleeuwen bestaan, al konden we toen al de eerste tekenen zien van een nieuwe denkwijze. Zo kwam er een verbod op bepaalde vormen van wreedheid tegenover dieren, weliswaar in het belang van de eigenaar: een dode koe gaf namelijk geen melk meer ... Een hond schoppen of slaan, daar zag men nog altijd geen graten in.
In de 16e eeuw was men nog van mening dat dieren geen bewustzijn hadden en niet in staat waren tot communicatie. Ze konden pijn noch genot ervaren. De kreten die ze voortbrachten, vergeleek men met de mechanische geluiden van een machine!
In de 18e eeuw doken al andere stemmen op. De grote filosoof Kant schreef dat ‘hij die wreed is tegenover dieren, ook hard wordt in zijn omgang met mensen’ en dat ‘we het hart van een man kunnen beoordelen door te kijken naar zijn behandeling van dieren’. Men begon dus al te beseffen dat dieren, net als mensen, toch in staat waren pijn te voelen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.