Waar is dat feestje?
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
Steeds minder mensen zijn actief betrokken bij de kerk. Vooral jonge mensen moet je er meestal met een vergrootglas zoeken. Ze vinden de vieringen saai en de taal ouderwets. Schandalen rond seksueel misbruik hebben voorgangers en verantwoordelijken ongeloofwaardig gemaakt. Je moet al moed hebben om tot zo’n club te willen behoren. Maar het grootste probleem is: hoe moet het nu verder?
Hoe het was
Vroeger had je in elk gehucht en in elke stadswijk een eigen parochiekerk. Daarrond speelde zich het leven van de hele buurt af. Feesten en jubileums begonnen altijd met een viering in de kerk. Er was ziekenzorg, een bejaardenclub, een vrouwenvereniging en een jeugdbeweging. Op het feest van de patroonheilige van de kerk was er een Vlaamse kermis. Het geloofs- en kerkleven zorgde voor verbondenheid tussen de mensen van de buurt. Op grotere schaal maakten ook scholen, ziekenhuizen, vakbonden, ziekenfondsen en zelfs sportclubs deel uit van dat weefsel.
Dat is sterk veranderd in de loop van de laatste decennia. Veel minder mensen voelen zich betrokken bij het parochieleven. Er zijn onvoldoende priesters om die structuur draaiende te houden, en de kerkelijke overheid heeft de overgang naar meer verantwoordelijkheid voor leken (niet-gewijde gelovigen) gemist. Veel kerkgebouwen staan leeg of worden nauwelijks gebruikt. Organisaties die van oudsher een band hadden met de kerk laten massaal de ‘K’ of de ‘C’ vallen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.