Hoe de oermens een babbeltje sloeg
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Voor de mensen telefoon, satellietverbindingen, gsm en internet kenden, verspreidde het nieuws zich heel wat trager dan nu. Maar naast allerlei technische snufjes is de communicatie tussen mensen vooral afhankelijk van de taal. Taal onderscheidt ons ook van de dieren en is een handig instrument om onze gedachten en gevoelens met anderen te delen. Taal is zo vanzelfsprekend dat we soms vergeten wat voor lange evolutie eraan voorafging.
Voorgeprogrammeerde hersenen
Taalwetenschappers ontdekten dat de mens wordt geboren met hersenen die zijn voorgeprogrammeerd om te leren spreken. Zo’n programma aangeboren grammatica kan slechts het resultaat zijn van een heel lange evolutie. De chimpansees, de naaste verwanten van de mens, communiceren met kreten en gebaren. Na jarenlang onderzoek is vastgesteld dat onze neven niet beschikken over het vermogen een menselijke taal aan te leren.
Te kleine hersenen
Waarschijnlijk hadden onze verre voorouders zoals de Ororrin tugensis, die 6 miljoen jaar geleden in Oost-Afrika leefden en erg op de chimpansee leken, hetzelfde taalvermogen als de mensapen. Toch hebben die geluiden en gebaren zich heel langzaam ontwikkeld tot een echte taal. Wanneer en hoe dat gebeurde, is nog steeds een raadsel. Paleo-antropologen – dat zijn wetenschappers die menselijke fossielen bestuderen – denken dat de verschillende soorten van de Australopithecus en de Homo habilis, die 4 tot 2 miljoen jaar geleden leefden, niet konden praten. Daarvoor was hun schedelinhoud, die varieerde van 400 tot 600 cm3, te klein.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.