De mens heeft op de maan gewandeld. Echt waar!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Veertig jaar geleden, in de nacht van 20 op 21 juli 1969, bleef de helft van België wakker. Veel landgenoten luisterden geboeid naar de radio. Of ze keken naar de televisie, toen nog een zeldzame luxe, om live een van de grootste verwezenlijkingen van de mens mee te maken: de eerste maanlanding! En zo zagen ze hoe de eerste mens op de maan wandelde! Dat grote menselijke en wetenschappelijke avontuur was het gevolg van de vurige wens van de Verenigde Staten om de ruimtewedloop met de toenmalige Sovjet-Unie (USSR) te winnen.
'Een kleine stap voor de mens, maar een reuzenstap voor de mensheid.' Die beroemde zin sprak Neil Armstrong uit toen hij als allereerste mens voet op een ander hemellichaam dan de aarde zette. Het was een prachtige samenvatting van een buitengewoon avontuur. Dat avontuur was in gang gezet door de Amerikaanse president Kennedy op 25 mei 1961, toen hij tijdens een beroemde speech zei: 'We choose to go to the Moon'. 'We kiezen ervoor om naar de maan te gaan.' Amerika gaf zichzelf toen 9 jaar de tijd om onze natuurlijke satelliet te bereiken.
Ruimteoorlog
Het was een enorme technologische uitdaging om mensen naar een ander hemellichaam te brengen. Om hen daar een wandeling te laten maken en hen daarna veilig en wel weer op aarde te doen landen. Maar de VS wilden via de NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, vooral de Sovjets de loef afsteken. Ze wilden de USSR tonen dat ook zij in staat waren tot grote avonturen in de ruimte. Tot dan waren de Russen namelijk met alles de eersten geweest. Ze lanceerden met de Spoetnik de eerste satelliet (1957) en stuurden met Joeri Gagarin de eerste mens de ruimte in (1961).
De Amerikanen wilden niet achterblijven. Ze begonnen met het Mercuryprogramma, waarbij de eerste astronauten de ruimte werden ingestuurd. Daarna volgde het project Gemini, waarbij twee mannen tegelijk aan boord gingen van een ruimteschip. Daardoor konden de bemande ruimtevluchten op punt gesteld worden. Later kwam de Apollo, een ruimtecapsule die gelanceerd werd door een reusachtige raket, de Saturnus V. Dat monster van ijzer en staal was 111 meter hoog en woog meer dan 3000 ton. Amerika had het te danken aan de Duitser Wernher von Braun, de man die de V2 ontworpen had. Die allereerste raket werd door de Duitsers gebruikt om de geallieerden te bestoken aan het einde van Wereldoorlog II.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.