Net als kikkers rond een vijver
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Zo beschreef Plato – een beroemde Griekse filosoof uit de vijfde eeuw voor Christus – zijn landgenoten. En ook al is het een beetje een grappige vergelijking, ze klopt wel. Want wegens de vele bergen in het binnenland, besloten de Grieken zich te vestigen rond de zee, langs de kust. En ze aarzelden zelfs niet om de vele gevaren van de zee te trotseren en buiten de grenzen van hun land kolonies te stichten. Zo vonden de Griekse kikkers hun vijver: de Middellandse Zee!
Al eeuwen voor Alexander de Grote (koning van Macedonië in de vierde eeuw voor Christus) legden de Grieken zich toe op de verovering van nieuwe gebieden. Ze verlieten hun steden en terwijl ze de Middellandse Zee doorkruisten, richtten ze op de meest toegankelijke en gastvrije kusten talrijke handelscentra op. Kolonisatie noemen we dat.
Van de moederstad naar de kolonie …
De Grieken koloniseerden niet uit oorlogszucht. Het ging veeleer om een vriendelijke maar toch vastberaden bezetting van verlaten gebieden. Die baatten de kolonisten dan uit in het voordeel van hun eigen metropool.
Metropool komt trouwens van het Grieks en betekent letterlijk moederstad (polis = stad en mètèr = moeder). Voor die kolonisatie waren er verschillende redenen! Vooreerst de Griekse grond! Op sommige plaatsen was die zo arm, dat hij onmogelijk genoeg vruchten kon voortbrengen voor de groeiende bevolking. Wilde men overleven, dan moest men dus wel koloniseren. Bovendien kon slechts een minderheid van de Grieken zelf ooit grondeigenaar worden en in welstand leven. De minstbedeelden hadden dus eigenlijk geen keuze. Ofwel moesten ze zich nog meer in de schulden steken, ofwel moesten ze alles op alles zetten en het avontuur op zee aangaan met de hoop op een nieuw leven.
Een tweede reden voor de kolonisatie waren gewapende conflicten in Griekenland zelf, zoals invallen van vreemde stammen. Om aan de dood te ontsnappen konden sommige bevolkingsgroepen niet anders dan wegvluchten en nieuwe gebieden opzoeken.
En ten slotte mogen we ook de Griekse neus voor zaken doen niet vergeten. Want ze wilden niet alleen overal hun producten verkopen, ze gingen ook overal op zoek naar grondstoffen, die in Griekenland eerder zeldzaam waren.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.