De één zijn dood...
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
De Egyptenaren dachten dat het hiernamaals een aangename voortzetting was van het leven op aarde. Daarom gaven ze hun doden allerlei grafgiften mee in het graf. Dat waren meestal gewone spulletjes als aardewerk en manden, maar edelen en farao’s werden begraven met allerlei kostbaarheden. Die schatten lokten natuurlijk rovers aan ...
Grafroof is even oud als de Egyptische cultuur. Vooral in tijden van chaos verslapte de waakzaamheid van de wachters van de dodensteden. De Egyptische staat is in de loop der tijden een aantal keer in elkaar gestort. Die zogenaamde tussenperioden waren tijden van intense binnenlandse onrust. Vooral toen sloegen de dieven hun slag.
Vervloekingen en listen
Om de rovers de moed te ontnemen, lieten rijke Egyptenaren al tijdens het Oude Rijk (2700-2215 v.C.) vervloekingen en bezweringen aanbrengen in hun graven. Met grote letters en op duidelijk zichtbare plaatsen. Amenhotep III (1388-1350), een farao van het Nieuwe Rijk, wond er geen doekjes om: de dieven worden overgeleverd aan de woede van Amon en ‘... hun zonen zullen hun plaatsen niet innemen. Hun vrouwen zullen worden verkracht voor hun ogen ... Zij zullen gewijd zijn aan het mes op de dag der slachting. Hun lichamen zullen wegkwijnen, want zij zullen hongeren en geen eten hebben.’
De farao’s probeerden de dieven ook met allerlei ingewikkelde constructies op het verkeerde been te zetten. Zo liet Sesostris II (1882-1872) zijn piramide afsluiten met enorme rotsblokken. Geheime gangen, valse schachten, valkuilen en verborgen deuren moesten de rovers misleiden. Belangrijke gangen waren verzegeld met granieten afsluitstenen en de ingang van de piramide was listig verborgen onder de vloerplaten van een nabijgelegen prinsessengraf. Maar net als alle andere piramides werd ook deze grondig geplunderd. Alles wat van de schatten van de koning bewaard bleef, is een prachtige gouden cobra – een uraeus – die ooit de hoofdband van de farao sierde.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.