Europa is dichterbij dan je denkt
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
De Europese Unie is belangrijker voor ons dagelijkse leven dan veel mensen denken. Elke dag ondervind je de gevolgen van Europesebeslissingen. Kijk maar mee naar enkele momenten uit een dagvan een willekeurige jonge Belg. Laten we hem Koen noemen.
1. Voor hij naar school gaat, koopt Koen bij de bakker een koek. Dat hij die in euro betaalt en niet in Belgische frank, komt door een beslissing die de Europese Unie in 1992 genomen heeft in Maastricht (Nederland). Omdat de Unie de grenzen zo veel mogelijk wilde opheffen, zou het raar zijn als alle landen nog wel een eigen munt hadden. Stel je voor dat je je paspoort niet meer hoeft te tonen aan de grens, maar wel je geld moet wisselen. Daarom beslisten de lidstaten om te werken aan één munt voor heel Europa. De bedoeling was dat alle EU-landen de euro zouden gebruiken. Nu is dat zo in 15 van de 27 lidstaten. Sommige landen, vooral in Oost-Europa, zijn er nog niet klaar voor. Andere, zoals Groot-Brittannië en Denemarken, willen hun eigen munt blijven gebruiken.
2. In de pauze koopt Koen in de kantine van zijn school een flesje melk en wat snoep. Ook hier komt de Europese Unie erbij kijken, want landbouw is het belangrijkste domein voor de Unie. De Europese boeren die melk produceren, zijn gebonden aan strenge regels. Elke boer mag maar een beperkte hoeveelheid melk op de markt brengen. Zulke bepaalde hoeveelheden heten quota. Als een boer meer melk wil verkopen, moet hij extra quota kopen van een collega-boer. Als hij toch te veel melk produceert, krijgt hij een boete. Die Europese regels beschermen de boeren tegen te veel productie of over-productie. Want als ze te veel melk op de markt brengen, zijn er niet genoeg kopers en heb je overschot. In de jaren zestig van de vorige eeuw was dat zo. Van het overschot aan melk, de Europese melkplas genoemd, werd toen boter gemaakt, die op haar beurt weer tot een Europese boterberg leidde. En het snoep? Dat bestaat voor een deel uit suiker. De productie van suikerbieten is streng gereglementeerd door de Europese Unie. Niet alleen de hoeveelheden liggen vast, ook de prijs. Stilaan is de Unie minder streng voor de landbouw.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.