Uruk
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Mesopotamië, zo ongeveer het huidige Irak, is voor een groot deel woestijn, behalve langs de Eufraat en de Tigris, waar de grond vochtig en vruchtbaar is. Daar ontstond meer dan 6000 jaar geleden een stedelijke beschaving: de bakermat van onze cultuur. De Sumeriërs die er woonden, deden immers allerlei uitvindingen, die we ook nu nog gebruiken.
Uruk, stad en periode
Uruk, het hedendaagse Warka, ligt 300 kilometer ten zuiden van Bagdad, de hoofdstad van Irak. De stad ontstond rond 4300 v.C. en was een van de eerste en belangrijkste centra van Mesopotamië. Archeologen noemen de fase van vroege verstedelijking dan ook de Urukperiode. Die duurde van 4300 tot 3100 v.C.
In het begin van de Urukperiode konden de boeren dankzij een betere sociale organisatie en werkverdeling steeds rijkere oogsten binnenhalen. Voor het eerst slaagde de mens erin per hoofd meer te produceren dan hij nodig had: hij had overschot. Uruk was in het begin vooral een verzamel- en verdeelpunt van die landbouwoverschotten. De meeste stedelingen waren nog steeds landbouwers die dagelijks naar hun velden trokken. Maar er was ook voedsel genoeg om een aantal ambachtslui, zoals smeden, pottenbakkers en wevers, naar de stad te lokken en hen te onderhouden.
In de tempelcomplexen hielden priesters en schrijvers een nauwkeurige boekhouding bij van de productie. Waarschijnlijk maakte men in deze vroege periode nog geen onderscheid tussen het wereldlijke en het religieuze. Veel archeologen denken daarom dat priesters-koningen de steden bestuurden.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.