Ingenieus of mysterieus
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
De eerste beschavingen ontstonden bij grote rivieren. Zo was er de Nijl in Egypte, en in Mesopotamië stroomden de Eufraat en de Tigris. Ook in de vruchtbare vallei van de Indus, nu in Pakistan en India, ontstond duizenden jaren geleden een bloeiende beschaving ...
De Indusbeschaving is pas in de jaren twintig van vorige eeuw ontdekt door een Indische archeoloog, maar sindsdien zijn meer dan duizend steden en dorpen teruggevonden. Nu weten we dat de cultuur zijn grootste bloei beleefde tussen 2500 en 1500 v.C. De belangrijkste centra waren de steden Mohenjo-Daro, op de westelijke oever van de Indus (zo’n 400 km ten noorden van de hedendaagse Pakistaanse havenstad Karachi), en het 600 kilometer noordelijker gelegen Harappa (in de huidige regio Punjab). In het zuiden lag de belangrijke haven Lothal, vanwaaruit handelsschepen naar Mesopotamië voeren.
Stadsplanning
De beide hoofdsteden hadden wel 50 000 inwoners of meer, de kleinere centra waren half zo groot. Al die steden leken erg goed op elkaar. Ze waren gebouwd volgens een dambordpatroon met gelijke huizenblokken. De hoofdstraten waren breed en stonden haaks op elkaar. Ze waren met elkaar verbonden door een regelmatig netwerk van straatjes en steegjes tussen de woningen.
Alle steden hadden een citadel of bovenstad. Die was gebouwd op een kunstmatige heuvel en versterkt met stenen muren en torens. De citadel moest de graanvoorraad beschermen tegen rovers en overstromingen. De citadel in Mohenjo-Daro leek wel een enorm 12 m hoog bakstenen podium van 366 bij 183 m. Behalve een grote gemeenschappelijke graanschuur is er ook een sort zwembad teruggevonden van 2,4 m diep. Rondom het bassin liep een zuilengalerij met een dak, waaraan verscheidene vertrekken grensden. Misschien gebruikten priesters en gelovigen dit grote bad voor rituele wassingen. Een ander groot gebouw op de citadel van Mohenjo-Daro was een grote, open hal, waar rijen pilaren het dak droegen. Misschien was het een grote vergaderruimte, misschien een school.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.