Van Hellas tot India
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
De teloorgang van de Griekse stadstaten
Van de oude Grieken weten we ondertussen dat het een groots volk was. Ze waren de slimste filosofen en de moedigste atleten, maar ook de hevigste ruzie‐makers. De verschillende stadstaten vlogen elkaar voortdurend in de haren. En daar maakte de eenogige koning Philippus uit het buurland Macedonië handig gebruik van. Hij versloeg het verdeelde Griekse leger in een veldslag bij Chaeronea (zie tijdbalk). Toen richtte Philippus zijn ene oog op hun gemeenschappelijke vijand: de Perzen. Maar nog voordat hij een oorlog kon beginnen, werd de koning brutaal vermoord tijdens het huwelijk van zijn dochter.
De jonge Alexander
Plots werd de twintigjarige zoon van Philippus de nieuwe koning. Alexander was een knappe, arrogante jongeman, met lang, blond krulhaar. Als kleine jongen huilde hij omdat zijn vader niets meer voor hem overliet om te veroveren. Hij was bijzonder intelligent en kreeg les van de grootste filosoof van die tijd: Aristoteles. Als geen ander kon hij paardrijden, vooral op zijn lievelingspaard Bucephalus. Het verhaal over hoe Alexander dat wilde paard kon temmen, was vroeger heel bekend. Toen Alexander voor het eerst de hengst wilde bestijgen, lachte de hofhouding hem uit. Maar toen draaide hij het paard om, hij aaide het dier en ging erop zitten. Alexander had het dier getemd! Dat Bucephalus bang was van zijn eigen schaduw, hield Alexander voor zichzelf. Het volstond om het paard om te draaien, zodat het zijn eigen schaduw niet meer zag.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.