De bank is kapotgeslagen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Vandaag kun je bij banken terecht om geld te sparen en betalingen te doen. Je kunt er de ene geldsoort wisselen voor de andere, en als je geluk hebt, kun je er zelfs geld lenen. In de middeleeuwen moest je voor die diensten doorgaans een beroep doen op verschillende beroepsmensen.
In de middeleeuwen werd een onoverzichtelijke massa munten gebruikt. Alle steden en alle heren sloegen hun eigen munten. Die hadden allemaal een verschillende waarde, die met de tijd ook nog kon stijgen of dalen. Bovendien was er veel twijfelachtig geld in omloop. Het verschil tussen een valsmunter – een persoon die munten namaakt met de bedoeling die voor echt uit te geven – en een vorst die maar wat aanmodderde met het gewicht of het zilvergehalte van zijn munten, was niet altijd even duidelijk te maken.
Geldwisselaars maakten er hun beroep van om de onderlinge waarde van de verschillende muntsoorten te bepalen. Een munt had doorgaans de waarde van het edelmetaal – het goud of het zilver – dat erin was verwerkt. Daarom was een heel precieze weegschaal het belangrijkste werkinstrument van de wisselaar. In Italië waren geldwisselaars al in de tiende eeuw actief; vanaf ongeveer 1250 waren er ook in Brugge aan de slag. Ze werkten achter een houten tafel of toonbank – de bancus of banca.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.