Globalisering in stroomversnelling
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Onze computers komen uit Singapore, we eten boontjes uit Kenia en we dragen Duitse merkschoenen uit China. Haast elke dag worden we geconfronteerd met de gevolgen van de globalisering. Het globaliseringsproces startte heel lang geleden. Al in de oudheid waren er handelscontacten tussen Europa en andere continenten. Maar in de loop van 16e eeuw raakte het proces in een stroomversnelling.
Naar een wereldhandel
In de 15e eeuw bevoeren de Portugezen en later de Spanjaarden de wereldzeeën op zoek naar nieuwe landen. De kapiteins werden gedreven door hun zucht naar avontuur, door hun nieuwsgierigheid en door de drang om het katholieke geloof te verspreiden. Maar in de eerste plaats zochten ze toch vooral naar een zeeweg naar het rijke Indië. Tot dan waren alle handelsroutes met het Oosten grotendeels landroutes. De handel was in handen van de Arabieren, de Venetianen en de Genuezen.
Zo ontdekte Colombus in 1492 tijdens zijn speurtocht naar Azië eerder toevallig de Nieuwe Wereld, bereikte Vasco da Gama in 1498 na het omzeilen van Afrika Indië en voer de vloot van Magellaan in 1519-1522 als eerste rond de wereld.
Het stond nu vast dat de aarde rond was en bewoond werd door meer volkeren dan men ooit had kunnen vermoeden. Maar de gevolgen waren toch vooral op economisch vlak voelbaar. De handel in oosterse goederen groeide enorm, net zoals de Europese voorraad zilver en goud.
Nieuwe handelscentra
De nieuwe zeeroutes naar Indië en de opkomst van de handel met Amerika – of West-Indië – betekenden de doodsteek voor de traditionele handel tussen Oost en West. In de Indische Oceaan dreven de Portugezen de Arabische tussenhandelaars met bruut geweld uit zee. De Syrische en Egyptische specerijenmarkten verloren veel van hun Europese klanten. In Europa verloren de Italiaanse handelsrepublieken Venetië en Genua hun handelspositie aan andere steden.
De nieuwe commerciële centra hadden allemaal een gemakkelijke toegang tot de Atlantische Oceaan. Lissabon, Sevilla en later Amsterdam en Londen waren de knooppunten van de nieuwe wereldhandel. In de 16e eeuw speelde de Brabantse haven Antwerpen een glansrol, omdat de Portugese koning de stad promoveerde tot exclusieve stapelmarkt van zijn koloniale handelswaar. Antwerpen werd de grootste handelsmetropool van het Westen. De meeste landen kwamen zich er bevoorraden met Portugese specerijen, die 10 à 20 % goedkoper waren dan de Venetiaanse.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.