Want dieren zijn precies als mensen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Mensen zijn altijd al gefascineerd geweest door dieren. Ook in de literatuur spelen ze vaak een hoofdrol. De dichters Cees Buddingh’ en Patty Scholten hebben er hun belangrijkste thema van gemaakt.
Mensen hebben iets met dieren. Kleuters kunnen geen minuut zonder hun knuffel of ze zijn doodsbang voor de krokodil onder hun bed. Kinderen zijn verslingerd aan animatiefilms met dieren in de hoofdrollen. En sommige volwassenen vertroetelen hun hond of kat meer dan hun kinderen. Handige zakenlui spelen in op die dierenliefde en verdienen er grof geld aan. In al die dierenmerchandising worden dieren zo veel mogelijk als minimensen voorgesteld en behandeld.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat dieren ook in de literatuur vaak een hoofdrol spelen. Een van de belangrijkste - en vandaag nog steeds populaire - middeleeuwse teksten is bijvoorbeeld het verhaal van Reinaert de Vos, dat ook via allerlei bewerkingen - animatiefilms, strips en jeugdverhalen - blijft voortleven. Daarnaast is er het genre van de fabel, zoals die over de vos en de raaf of de schildpad en de haas, waarin sprekende dieren een zedenles uitbeelden. Dichter bij ons zijn er de verhalen van schrijvers zoals Anton Koolhaas en Toon Tellegen, die tot de verbeelding spreken door hun combinatie van dierlijke hoofdpersonages en menselijke thema’s.
Ook gedichten over dieren zijn bijzonder populair. In dit artikel wil ik twee dichters voorstellen die, elk op zijn manier, veelvuldig dieren hebben geportretteerd. Ook bij hen fungeren die dieren vooral als een soort van spiegelbeeld van de mens.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.