De dag dat de wereld veranderde
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Toestellen te pletter tegen de torens van het World Trade Center in New York en het Amerikaanse ministerie van Defensie. Als vergelding voor de aanslagen begint Amerika bloedige oorlogen in Afghanistan en Irak. De gevolgen van 9/11 zijn voelbaar tot vandaag. Het wordt zonder twijfel een populaire quizvraag: in welke Pakistaanse stad werd Osama bin Laden op 2 mei 2011 doodgeschoten door Amerikaanse speciale troepen? Antwoord: Abbottabad. Enkele maanden voor de tiende verjaardag van de aanslagen tegen de Verenigde Staten op 11 september 2001 kwam de leider van de terreurorganisatie Al-Qaeda aan zijn einde. ‘Vanavond kan ik het Amerikaanse volk en de wereld melden dat de Verenigde Staten een operatie hebben uitgevoerd waarbij Osama bin Laden werd gedood. Hij is de leider van Al-Qaeda en een terrorist die verantwoordelijk is voor de moord op duizenden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen’, zei de Amerikaanse president Barack Obama achteraf tijdens een tv-toespraak vanuit het Witte Huis.
In het hart getroffen
We spoelen terug naar dinsdag 11 september 2001. Op de krant loopt kort voor 15 uur een eerste bericht binnen dat een vliegtuig in een van de twee torens van het World Trade Center in New York is gevlogen. Het gebeurde om 8.46 uur plaatselijke tijd. Een ongeval? Of is er meer aan de hand? We stemmen het tv-toestel op de redactie af op de Amerikaanse nieuwszender CNN. Die laat al snel de eerste beelden zien van een gapend gat in de glanzende toren. Terwijl we zitten te kijken, komt er een tweede Boeing aangevlogen, die zich in de tweede toren boort. Het is 9.03 uur in New York, 15.03 uur in België. Er is geen twijfel meer, dit zijn terreuraanslagen. Maar nog is het niet voorbij. Ruim een halfuur later stort een vliegtuig neer op een vleugel van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. En nog wat later crasht een toestel in een vlakte nabij Shanksville, in de staat Pennsylvania. Later zal blijken dat de terroristen die het vliegtuig hadden gekaapt, werden overmeesterd door de passagiers. Wellicht wilden de kapers het laten neerstorten op het Capitool - waar het Amerikaanse parlement is gevestigd - of op het Witte Huis. Nog geen twee uur na de aanslagen storten de torens van het World Trade Center als kaartenhuisjes in elkaar.
De wereld zit vol onbegrip toe te kijken: hoe is dit mogelijk? De Verenigde Staten, de enige en absolute grootmacht aan het begin van de eenentwintigste eeuw, zijn in het hart getroffen en vernederd. Het terreurnetwerk van Al-Qaeda, dat de aanslagen opeist, had de doelwitten niet symbolischer kunnen kiezen: de twee WTC-torens die instorten, vertegenwoordigen de economische macht van de Verenigde Staten, het Pentagon hun militaire macht en het Capitool of het Witte Huis hun politieke macht. Er komen 2977 burgers om het leven, onder wie één Belg. Onmiddellijk dringt dit besef door: mensen die tot dat soort misdaden in staat zijn, zijn tot alles bereid. Zullen we ooit nog veilig zijn?
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.