Nostradamus
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Ook vandaag zijn nog veel mensen ervan overtuigd dat de zestiende-eeuwse ziener Nostradamus echt in de toekomst kon kijken. Nostradamus was in zijn tijd geen uitzonderlijke figuur. Het voorspellen van de toekomst uit de stand van de hemellichamen gold toen als een wetenschap. De meeste sterrenwichelaars waren helemaal geen oplichters, maar echte geleerden.
De meeste mensen in de middeleeuwen en de renaissance geloofden dat de sterren en de andere hemellichamen invloed uitoefenden op wat er op aarde gebeurde. Daarom werd geen strikt onderscheid gemaakt tussen de astronomie - de wetenschappelijke sterrenkunde - en de astrologie - de kunst van het opstellen van toekomstvoorspellingen of horoscopen. Vooraanstaande sterrenkundigen, zoals de bekende astronoom Johannes Kepler, vonden het een normale zaak om horoscopen op te stellen.
De astrologie dankte haar aanzien vooral aan Arabische geschriften over sterrenkunde die in de middeleeuwen vanuit het islamitische Spanje hun weg naar West‐Europa hadden gevonden. Die teksten werden ijverig bestudeerd aan de domscholen – scholen die verbonden waren aan de kathedralen in de grote steden – en de universiteiten. Een bijzondere tak van de sterrenwichelarij was de astrologische geneeskunde. In de tijd van Nostradamus gebruikten de meeste artsen horoscopen om vast te stellen aan welke ziekte een bepaalde patiënt leed.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.