Afslag buitenland
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Heel wat jonge Belgische topsporters verhuizen naar het buitenland, op zoek naar sportieve roem. Is het buitenland echt het land van belofte voor jong talent? Of strooien de zeldzame succesverhalen van Belgen die slagen zand in de ogen?
Twee jaar geleden speelden maar liefst honderddertig Belgische jeugdvoetballers in Nederland. Geeft België dan geen kansen aan jonge spelers? ‘Neen’, zegt Urbain Hasaert, ex-hoofd jeugdopleiding van voetbalclub Germinal Beerschot en scout van de Nederlandse topclub Ajax Amsterdam. ‘Topvoetballers zoals Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen zouden in België nooit zijn doorgebroken, omdat Belgische clubs eenvoudigweg geen geduld hebben met jonge spelers en omdat het geloof in eigen talenten ontbreekt.’ Ook Maarten Martens en Moussa Dembele debuteerden in Nederland. Ze waren niet goed genoeg voor Anderlecht en Germinal Beerschot, maar hadden in het afgelopen seizoen met hun uitmuntende aanvalsspel en hun voorbeeldige mentaliteit wel een belangrijk aandeel in de kampioenstitel van AZ Alkmaar.
Gebrek aan trainers
Dat heel wat talentvolle Belgische spelers zich beter ontwikkelen over de grenzen dan in eigen land, heeft verschillende oorzaken. In Nederland zijn de professionele voetbalclubs verplicht om 14 procent van hun budget te besteden aan hun jeugdopleiding. In België halen hooguit twee clubs dat percentage. Drie op de vier jeugdbesturen van de clubs uit de Belgische eerste en tweede klasse moeten bovendien hun eigen kosten dragen. Met andere woorden: als ze het geld voor hun activiteiten niet bijeenkrijgen, wordt de jeugdopleiding opgedoekt.
Belgische clubs hebben ook een schrijnend gebrek aan gekwalificeerde trainers die fulltime met talenten aan de slag kunnen gaan. Ze schijnen bovendien te denken dat de opleiding van een jonge speler min of meer achter de rug is op zijn zeventiende, terwijl die dan nog moet beginnen. In Frankrijk bereidt een talentbegeleider jonge spelers voor op de volgende stap in hun ontwikkeling: de integratie in de eerste ploeg en de voorbereiding op een profcarrière.
Een ander probleem is dat de Belgische voetbalclubs liever investeren in buitenlandse spelers dan in de eigen jeugd. Die buitenlanders brengen niet noodzakelijk een sportieve meerwaarde, maar de Belgische wetgeving laat toe dat clubs spelers van buiten de grenzen in dienst nemen voor een prijsje. In het seizoen 1988-1989 had 76 procent van de spelers in onze voetbalcompetitie de Belgische nationaliteit, twintig seizoenen later is dat aantal gedaald tot amper 52 procent. Op de eerste speeldag van onze basketbalcompetitie verschenen amper vijf Belgische spelers aan de afworp. Kun je het een talent zoals Yannick Driesen dan verwijten dat hij zijn kans probeert te grijpen bij Estudiantes Madrid in Spanje?
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.