Eten of rijden?
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Het koolstofdioxide (CO2) dat de vijf miljoen auto’s in België samen uitstoten, is een broeikasgas, dat als een soort deken de aarde stilaan laat opwarmen. De gevolgen zijn niet zo fraai. Poolkappen en gletsjers beginnen te smelten en over enkele tientallen jaren komt de zee misschien al tot in Brugge of zelfs nog verder. Kunnen we met biobrandstof de planeet redden?
Biobrandstof , ja!
Om dat te voorkomen willen de auto-industrie en de politiek voortaan de auto’s op biobrandstoffen laten rijden. Die biobrandstoffen worden niet uit ruwe aardolie gewonnen, zoals de gewone benzine of diesel, maar uit planten. Net zoals je olijfolie uit olijven perst, kun je uit suikerbieten, graan, maïs, koolzaad of soja brandstof winnen voor auto’s.
Er zijn drie soorten biobrandstof: E85, biodiesel en puur plantaardige olie (PPO). Biodiesel is gewone diesel waaraan ongeveer 10 % biobrandstof uit koolzaad of palmolie is toegevoegd. Bestaande dieselauto’s kunnen probleemloos op dat mengsel rijden. E85 is ook een mengeling: 85 % ethanol uit vooral suikerbiet, suikerriet en graan en 15 % gewone benzine. Om met dat goedje rond te tuffen, moet de motor van je wagen wél aangepast worden. Ook als je voor PPO gaat, 100 % biobrandstof dus, moet de autofabrikant de motor daarop afstemmen.
Op zich stoten auto’s die op biobrandstoffen rijden net zoveel CO2 uit als de gewone. Ze verbruiken ook een stuk meer, tot 30-40 % zelfs, dan auto’s die op gewone benzine rijden. Je moet er dus sneller en vaker mee naar het pompstation. Het voordeel van biobrandstof is dat ze ‘CO2-neutraal’ is. Dat wil zeggen dat de planten waarvan de biobrandstof gemaakt wordt, gedurende hun hele levenscyclus bijna evenveel CO2 hebben opgenomen als de auto weer uitstoot. Tussen het moment dat de zaadjes van de plant de grond in gaan en de auto op de schroothoop belandt, is er in totaal dus (bijna) geen CO2 bijgekomen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.