Iedereen popster!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Als je nu eens een popsong schreef? Omdat je iets kwijt wilt in een lied. Of omdat je op de radio een aanstekelijk nummer hebt gehoord en denkt: dat wil ik ook kunnen. Of misschien zie je jezelf in een limousine stappen, op weg naar een stadion vol krijsende fans. Maar dan moet je wel eerst een nummer hebben. Hoe begin je eraan?
Hoe componeer je een popsong? Door eerst veel boterhammen met muzieknoten te eten? Door toonladders op en af te klimmen? Door een gitaargod te worden? Dat valt allemaal wel mee. Lenny Maes, de frontman van de band Lenny & de wespen, geeft lessen songschrijven aan jongeren: ‘Als er iemand in de cursus twijfelt aan zichzelf, haal ik altijd het voorbeeld van Bob Dylan aan. Die heeft geen mooie stem, is geen fantastische gitarist, maar hij schrijft toch geweldige songs.’
Je hoeft dus geen viersterrenstudent aan het conservatorium te zijn om pakkende nummers te schrijven. Lars Van Bambost was gitarist van onder meer Noordkaap, de groep die ons Ik hou van u en Satelliet Suzy schonk - toch niet bepaald flutnummertjes.
‘Muziekonderwijs heb ik nooit gehad,’ zegt hij, ‘al heeft muziek me van jongs af beziggehouden. Op mijn tiende had ik alle platen van The Beatles. Toen kreeg ik een songbook van John Lennon en Paul McCartney. Daarin stonden de grepen van de akkoorden van alle Beatlesnummers. De noten kon ik niet lezen, maar dat was niet erg, want ik kende de melodieën toch uit mijn hoofd. Met dat boek heb ik mezelf gitaar leren spelen. Of ik intussen notenbalken kan lezen? Nee. Wel akkoordenschema’s. Die prop ik heel snel in mijn hoofd, zodat ik de notatie op papier kan loslaten.’
Inspiratie krijgen
Goed, we hebben de gedrevenheid, we kennen een handvol akkoorden, en nu? Je neemt een gitaar of je gaat aan de piano zitten. Je zoekt naar riffs, rijgt wat harmonieën aan elkaar. Tot je op een combinatie van akkoorden stoot die een interessante stemming oproepen. Je improviseert een begin van een zanglijn en je bent vertrokken. Zelfs vaklui kunnen moeilijk in woorden vatten hoe dat juist werkt.
Lars Van Bambost: ‘Bij mij gaat het vrij snel. Zodra ik een muzikaal idee ontdek, heb ik in een kwartier tijd een kader en weet ik waar de song naartoe gaat. Anderen hebben een vondst en doen er een halfjaar over om die uit te bouwen tot iets geweldigs. Ik heb niet het geduld om zo lang aan een nummer te werken. Er is dus geen pasklaar antwoord. Elke manier van aanpakken bewijst dat ze werkt.’
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.