Dorp in Vlaanderen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Veel lessen die je op school krijgt, gaan over de geschiedenis van landen, vorsten, keizers en helden uit het ancien régime. Maar weet je eigenlijk iets over de geschiedenis van je eigen dorp of je stad? Er zijn heel wat manieren om daarnaar op zoek te gaan.
Een goed vertrekpunt om iets te weten te komen over de geschiedenis van je dorp of stad, is een bezoek te brengen aan de bibliotheek. Misschien bestaat er al een boek over je dorp, stad of streek, of een onderwerp dat daarmee te maken heeft - bijvoorbeeld de geschiedenis van een belangrijke nijverheid die in jouw regio werd beoefend.
Archieven
Wil je zelf op zoek gaan naar bronnen, dan kun je terecht in een van de rijks- en stadsarchieven, of in het archief van een kloosterorde die is gevestigd in je buurt. De archieven hebben als taak oude boeken en papieren te bewaren en ze voor onderzoek beschikbaar te stellen voor het publiek. De rijksarchieven vind je in steden zoals Brussel, Kortrijk, Antwerpen en Leuven. De meeste steden beschikken over een stadsarchief. Je kunt er allerlei documenten bestuderen, zoals rekeningen, kaarten en ‘tellingen van weerbare mannen’, de vroegere bevolkingstellingen.
Een van de bronnen die vaak worden gebruikt in het onderzoek naar lokale geschiedenis, zijn de zogenoemde landboeken. Ook die kun je raadplegen in de stadsarchieven. Die boeken, die soms teruggaan tot de dertiende eeuw, bevatten gegevens over de pacht- of huurgelden die boeren in een bepaalde periode betaalden aan hun heer, om hun gronden te mogen bewerken. Andere interessante bronnen die in de stadsarchieven worden bewaard, zijn de parochieregisters. Dat zijn de aantekeningen van de pastoor, die alle geboortes, huwelijken en overlijdens in zijn parochie noteerde. Je kunt daarin vaak ook andere informatie terugvinden, zoals wie niet naar de biecht ging of wie weleens een misviering oversloeg.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.