De beste quiz ter wereld
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Quizzen, je houdt ervan of je haat het. Maar hoe dan ook: je kunt er niet omheen. Zowat elke lokale vereniging organiseert wel zijn jaarlijkse quiz en op tv of radio krijg je voortdurend vragen naar je hoofd geslingerd. Maar wat maakt quizzen zo populair? En wat maakt de ene beter dan de andere?
Het begon als een geintje
Het woord quiz is zelf een quizvraag waard. Het begint en eindigt met twee van de minder gebruikte letters in het alfabet (19 punten waard in Scrabble), en de oorsprong ervan is onduidelijk. Naar verluidt zou op het einde van de 18e eeuw ene James Daly, theateruitbater in de hoofdstad van Ierland (zes letters), een weddenschap zijn aangegaan. Hij beweerde dat hij in een mum van tijd een onbestaand woord hip kon maken. Dus stuurde hij een handvol handlangers de nachtelijke stad in, die op zoveel mogelijk muren het woord quiz moesten kalken.
Het woord werd inderdaad populair, al was de betekenis eerst geintje. Pas veel later, toen het woord de oceaan overstak naar Amerika, ging het vraag-en-antwoordspel betekenen. In de vroege 20e eeuw probeerden kranten in de VS hun lezers te amuseren met een quiz over de actualiteit. Die vormde een tandem met het in dezelfde periode gelanceerde kruiswoordraadsel (crossword), dat overigens eerst woordkruisraadsel heette (wordcross).
Later maakte de quiz de overstap naar de radio. In variétéshows gooiden ceremoniemeesters lukraak een vraag voor de voeten van iemand uit het publiek. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de quiz ook op de tv een vaste stek. Sindsdien is de populariteit van de quiz nooit meer getaand. Ook de Vlaamse omroep startte in de jaren 50 vrijwel meteen met een quizprogramma.
Multiple choice
Vandaag bestaan quizzen in ontelbare types. Sommige lijken op een streng mondeling examen, in andere dienen de vragen alleen om BV’s onderling lol te laten trappen. Er is niet één standaardquizmodel, en wellicht is dat een van de redenen voor de blijvende aantrekkingskracht van de quiz.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.