Sport en geld
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
In de topsport gaat heel veel geld om. Hoe meer geld je hebt, hoe groter de kans op succes. Waar komt dat geld vandaan? En verdienen topsporters echt te veel?
Welke sport kiezen?
Als topsporter kun je maar beter werken en leven in een groot land zoals de Verenigde Staten. De populaire sportclubs zijn daar oppermachtig, in de eerste plaats dankzij de enorme televisie-inkomsten. De meestbiedende zender krijgt exclusief de uitzendrechten van de wedstrijden. En die hebben een stevige prijs in Amerika, waar dagelijks tientallen miljoenen kijkers met cola en popcorn voor de buis zitten. Basketbal, American football, baseball en golf zijn er de populairste sporten. Dat verklaart waarom er in de top honderd van de grootverdieners onder de sporters heel wat Amerikanen staan.
Wereldwijd is de formule 1 de absolute slokop. Reclamemensen noemen de formule 1-wagens de snelste reclameborden ter wereld. Een renstal verdient jaarlijks gemiddeld zo’n 586 miljoen euro aan sponsorcontracten. Het kost McLaren - het team van Lewis Hamilton en Heikki Kovalainen - 312 miljoen euro om twee wagens om de twee weken te laten racen.
Waar komt het geld vandaan?
De populairste sporten hebben duizenden supporters, die de lotgevallen van hun club of hun idool op de voet volgen. Maar hun inbreng volstaat meestal niet om de astronomische salarissen van de vedetten te betalen. Veel interessanter zijn de televisiecontracten. De geïnteresseerde zenders staan in de rij om topsport te mogen uitzenden. Ze deinzen er niet voor terug om contracten met vele nullen af te sluiten.
Om je een idee te geven: de clubs van de Premier League, de Engelse eerste voetbalklasse, verwachten dat de verkoop van uitzendrechten op de wedstrijden hun van 2007 tot 2010 vier miljard euro zal opbrengen. In België haalde de telecomgroep Belgacom in juni 2008 de uitzendrechten van het Belgische eersteklassevoetbal binnen voor 44,7 miljoen euro per jaar. De onderhandelingen duren vaak verscheidene maanden, omdat de belangen enorm groot zijn. Sport op televisie staat bijna altijd garant voor goede kijkcijfers. En hoe hoger de kijkcijfers zijn, hoe groter de winsten voor de zenders.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.