Senioren 2.0
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Het beeld van oma die in een bloemetjesjurk bij de kachel kousen zit te stoppen, terwijl opa in de moestuin schoffelt, behoort tot het verleden. Ouderen vormen een steeds grotere groep in onze samenleving en ze laten zich niet langer
Vroeger was iemand van 65 of 70 echt oud. Daar waren meerdere verklaringen voor. Het werk dat de mensen deden, was over het algemeen heel wat zwaarder dan nu. De gezondheidsvoorzieningen waren nog lang niet zo goed en voor iedereen toegankelijk als vandaag. Iemand van 65 had een veel kortere levensverwachting dan nu het geval is. Een jongen die werd geboren tussen 1928 en 1932 werd gemiddeld slechts 56 jaar oud, een meisje 60 jaar. In de periode tussen 1959 en 1963 was die gemiddelde leeftijd al opgeklommen tot 68 jaar voor jongens en 73,5 voor meisjes. Een jongetje dat in 2007 op de wereld kwam, zal gemiddeld 77,9 jaar oud worden en een meisje 83 jaar. Die evolutie gaat ontzettend snel. We worden steeds ouder, maar tegelijkertijd voelen we ons ook pas veel later oud. Wie nu met pensioen gaat, heeft nog zo’n vierde van zijn leven voor zich.
En dan is er nog iets merkwaardigs dat meespeelt wanneer we het hebben over de ouderen van vandaag. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam een geboortegolf of babyboom op gang. Die babyboomers bereiken nu de pensioengerechtigde leeftijd. Maar noem hen alsjeblief niet oud of bejaard … van deze senioren kun je nog heel wat leren!
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.