Met je oren in de boeken
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Boeken kun je niet alleen lezen, je kunt er ook naar luisteren. De eerste luisterboeken waren bedoeld voor blinden. Maar sinds enkele jaren heeft het luisterboek definitief de overstap gemaakt naar de gewone lezer
Waarom zou je in godsnaam naar een boek willen luisteren? Wil niet iedereen een boek lezen op papier, zoals het is bedoeld? Nochtans zijn er omstandigheden te bedenken waarin luisteren beter uitkomt dan lezen. Omdat je ondertussen iets anders aan het doen bent bijvoorbeeld. Aan het afwassen. Of aan het tekenen. Of je hangt in de fitnesszaal aan een spiermachine. Sommige mensen luisteren naar boeken terwijl ze strijken, of eenzaam in de auto lange afstanden afleggen.
Luisterboeken komen ook van pas voor wie geen gedrukt boek kan lezen. Zoals mensen die nog te jong zijn om letters te ontcijferen. Of die met beide armen in het gips liggen. Of die een oogziekte hebben. Met die laatste groep is het trouwens allemaal begonnen. De eerste luisterboeken waren bedoeld voor blinden. Maar sinds een jaar of vijf heeft het luisterboek definitief de overstap gemaakt naar de gewone lezer.
De geboorte van het luisterboek
In Engeland en de Verenigde Staten bestaat een veel langere traditie van audiobooks: beroemde acteurs die met gedragen stem een roman voorlezen. In het Verenigd Koninkrijk begon het al in de jaren twintig, met gesproken boeken op elpees. De Nederlandse uitgeverij Rubinstein timmert al bijna een kwarteeuw aan de weg van het luisterboek. Al van in het cassettentijdperk.
‘Inderdaad,’ aldus Jan Broekman van Rubinstein, ‘dat zat zo. De tante van de stichter van de uitgeverij was Renate Rubinstein, een vrij bekende auteur in Nederland. Ze zat in een vriendenclub van schrijvers die elkaar geregeld verhalen voorlazen. Toen ze ziek werd, ontstond het idee om de verhalen die zij zou voorlezen, op cassette te zetten. Een boekhandel zag daar brood in en bestelde vijftig exemplaren om ze te verkopen.’ En ziedaar, de geboorte van het luisterboek in de Lage Landen was een feit.
Vandaag is uitgeverij Rubinstein nog altijd toonaangevend in het domein van het luisterboek. Vrijwel elk genre is in het aanbod vertegenwoordigd, net zo goed romans als non-fictie. ‘Ook literatuur voor de jeugd is ruimschoots vertegenwoordigd. Dat gaat van Nijntje en Annie M.G. Schmidt tot Patrick Lagrou, Roald Dahl, de boeken van Tolkien en Harry Potter.’ Die laatste reeks was een geweldig succes en betekende een grote sprong voorwaarts voor de bekendheid van het luisterboek.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.