Moedwil en misverstand
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
In het huidige Mexico ontdekte de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés in 1519 Tenochtitlan, de schitterende hoofdstad van de Azteken. Tot hun verbazing stelden de Spanjaarden vast dat de Azteken hen als goden beschouwden.
In 1519, bijna dertig jaar na de ontdekking van Amerika door Columbus, trok de Spaanse veroveraar Hernán Cortés als eerste Europeaan Mexico binnen. Daar ontdekte hij een onbekend volk, de Azteken, dat woonde in Tenochtitlan, een prachtige stad die was gelegen op een eiland in het meer van Texcoco. Cortés had geluk: bij de Azteken leefde al lang een mythe dat rond die periode de god Quetzalcoatl op aarde zou neerdalen. De Spanjaarden vielen met hun lange baarden en hun bleke huiden zo uit de toon naast de Azteken, dat die in de vreemdelingen Quetzalcoatl herkenden. Bovendien hadden ze paarden mee – dieren die op het Amerikaanse continent al tienduizend jaar waren uitgestorven en die de Azteken behoorlijk wat schrik aanjoegen. Cortés liet zich die aandacht aanleunen. Hij dineerde en feestte met de Azteekse elite en ontving wat graag het goud dat de Azteekse keizer Montezuma hem als geschenk aanbood.
Dodelijk wapen
Nog geen half jaar later besloten de Azteken dat ze er genoeg van hadden. De Spanjaarden waren in hun ogen enkel uit op goud. Ze stalen alles wat enigszins waardevol was. Bovendien haalden de vreemdelingen hun heilige beelden weg en bouwden ze kerken naast hun tempels. Er volgde een bloedige opstand en de Spanjaarden ondernamen een poging om – zwaar geladen met goud – Tenochtitlan te ontvluchten. De Azteken waren woedend en vielen de Spanjaarden aan. De meesten van hen kwamen om.
Een paar maanden later kwam Cortés met versterkingen terug. Zonder dat hij het besefte, bracht hij het dodelijkste wapen van dat moment mee: Europese ziektes. Elke Spanjaard droeg kiemen van ziektes met zich mee, zoals pokken en mazelen. Zij waren ertegen bestand, maar de indianen niet. De Azteken stierven met honderden tegelijk. De dodelijke epidemieën verspreidden zich over heel Latijns-Amerika. Zo viel het Azteekse rijk, dat een groot deel van West-Mexico bestreek, in handen van de Spaanse kroon. De rest van Mexico volgde vrij snel. Mexico werd pas in 1821 weer onafhankelijk van Spanje. Op de plaats van Tenochtitlan verrees Mexico City, de huidige Mexicaanse hoofdstad.
Ondanks de Spaanse kolonisatie is de Azteekse cultuur in Mexico nooit helemaal verdwenen. Dat is opmerkelijk, want de Mexicaanse bevolking bestaat uit een mengeling van inheemse volkeren, Spanjaarden en afstammelingen van de zwarte slaven die vanaf de zestiende eeuw werden meegebracht uit Afrika. Hoewel al die mensen bijna uitsluitend katholiek zijn, is de populairste heilige van het land de Virgen de Guadelupe, die mogelijk is ontstaan door een versmelting van Maria en een Azteekse godin. Nahuatl, de taal van de Azteken, wordt nog steeds gesproken door 1,5 miljoen Mexicanen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.