Groeien tegen de sterren op
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2011-2012).
Meer. Groter. Beter. Dat willen we allemaal. Als we mogen kiezen, willen we meer geld, een groter huis en een beter leven. Het zit ingebakken in onze natuur om hoger te mikken en te streven naar verbetering en groei. Meer bepaald: economische groei.
Politici, bedrijfsleiders en economen zijn er dagelijks mee bezig om die groei te realiseren. Groei is goed, zeggen de politici, want zo wordt ons land welvarender. Bedrijfsleiders willen hun onderneming groter maken, want dat levert hun meer prestige en rijkdom op. Economen vinden groei noodzakelijk, want dat is de motor voor het creëren van rijkdom.
In een wereld waar de economie stagneert, blijft de samenleving als geheel wel even rijk. Dat betekent dat onze kinderen hetzelfde welvaartsniveau zullen hebben als wij. En hun kinderen ook weer. Wijzelf daarentegen hebben het beter dan onze ouders, die het ook weer beter hadden dan hun ouders.
Vroeger was het niet beter!
Als je je verdiept in de levensomstandigheden van voor de Tweede Wereldoorlog – de tijd waarin je grootouders geboren zijn of opgroeiden – merk je hoe belangrijk economische groei is. Toen was het nog heel normaal om op zaterdag te werken en naar school te gaan. Alleen de rijke elite kon met vakantie naar het buitenland. Huizen waren klein en gezinnen groot. Badkamers waren er lang niet altijd. Werk was vaak zwaar en afstompend, bijvoorbeeld in de mijn. Mensen leefden ook korter. Ze gingen soms dood aan ziektes die nu niet meer bestaan, zoals tuberculose. De gezondheidszorg was veel minder goed dan nu. Net als het onderwijs. Veel kinderen, vooral meisjes, volgden alleen lager onderwijs.
Dingen die nu heel normal zijn, zoals een gsm, het internet of een mp3-speler, bestonden nog niet toen je ouders jong waren. En de dingen die voor hen toen heel normaal waren, waren er nog niet toen hun ouders jong waren. Denk maar aan de geldautomaat, de tv of voorbehoedsmiddelen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.