Stiefouders
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Tine is niet zijn moeder, maar toch mist Thomas (15) haar als hij ze een tijd niet ziet. En geen van zijn vrienden kent hij zo goed als zijn stiefzus Britt, omdat hij om de week met haar in één huis woont. Toch spelen er ook tussen hen speciale gevoeligheden. De relatie met je stieffamilie verloopt nu eenmaal niet altijd zonder problemen.
Een nieuw samengesteld gezin
Meer dan 20 % van de 0- tot 17-jarigen in Vlaanderen heeft een echtscheiding van zijn ouders meegemaakt. Gescheiden ouders beginnen vaak na verloop van tijd een nieuwe relatie, soms met iemand die ook al kinderen heeft. Als kind of jongere van gescheiden ouders leef je daardoor vaak in een of twee nieuw samengestelde gezinnen of stiefgezinnen. Je hebt misschien een stiefmoeder, een stiefvader, en stiefbroers en -zussen. Als je ouders in hun nieuwe relatie ook nog samen aan kinderen beginnen, krijg je daarbovenop nog halfbroers en halfzussen. Om nog maar te zwijgen van de stiefgrootouders, stieftantes en -ooms!
Co-ouderschap
Vroeger was het heel gebruikelijk dat kinderen van gescheiden ouders bij één ouder (meestal de moeder) bleven wonen, en regelmatig een weekend en een deel van de vakantie bij de andere ouder doorbrachten. Maar sinds 2006 moeten kinderen na een scheiding normaal evenveel tijd kunnen doorbrengen bij elk van hun ouders.
Verblijfs-co-ouderschap dus, en niet enkel gezags-co-ouderschap waar beide ouders wel verantwoordelijk zijn voor de beslissingen over hun kinderen, maar waarbij de kinderen toch bij één ouder kunnen wonen. Op dat verblijfs-co-ouderschap, waarbij kinderen om de beurt bij elke ouder wonen, kan alleen een uitzondering gemaakt worden in heel speciale gevallen. Bijvoorbeeld als de ouders te ver van elkaar wonen, als een van de ouders onbeschikbaar is (zwaar ziek, in de gevangenis …) of bij heel jonge kinderen. In het normale geval mag het kind dus om de week of om de drie dagen verhuizen. Voordeel van die regeling is dat het kind een goede band behoudt met allebei de ouders. Nadeel is dat kinderen continu moeten verhuizen en in twee huizen wonen. Vroeger waren er dus meer weekendstiefgezinnen, nu zijn er meer halftijdse stiefgezinnen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.