'Iedereen is een potentiële moordenaar'
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
In de ogen van de meeste mensen zijn moordenaars een ras apart: onmensen die iets ondenkbaars hebben gedaan. Daar gaat advocaat Jef Vermassen scherp tegenin. Volgens hem is iedereen een potentiële moordenaar, als hij voldoende pech heeft.
Het verschijnsel moord
80 % van de levensdelicten (moord, doodslag of poging tot ...) vindt plaats tussen mensen die elkaar kennen. Eén derde van alle moorden gebeurt tussen (ex-)partners. De helft van alle moorden speelt zich af tussen directe familieleden. Roofmoord en huurmoord vormen slechts een kleine minderheid van het aantal moorden. Als je bang bent om vermoord te worden, moet je je realiseren dat het grootste gevaar niet ligt in donkere en verlaten straatjes, maar juist in je eigen huis. Vooral naar het einde van een lang weekend toe stijgt het aantal moorden beduidend ...
Iemand als jij en ik
Moordenaars zijn in de meeste gevallen geen speciale, bloeddorstige wezens. Ze zien er niet anders uit dan andere mensen, ze komen uit alle lagen van de bevolking, ze kunnen superintelligent zijn of zwakbegaafd of alles daartussenin. Heel vaak kan hun omgeving achteraf nauwelijks geloven dat ze een moord gepleegd hebben.
Ruzie is een vorm van oorlog
Wat moet er dan gebeuren om voor een moord te zorgen? Meestal is de relatie tussen twee mensen al een tijd ernstig vertroebeld. Als ze vaak ruzie maken met elkaar, is dat een vorm van psychologische oorlogsvoering. Ze kwetsen elkaar steeds heviger, en ze zwijgen niet als ze zien dat ze de ander gekwetst hebben. Ze willen allebei winnen en dan wordt het een echte uitputtingsslag. Vooral partners kennen elkaar door en door, en weten dus precies hoe ze de ander kunnen raken op zijn of haar gevoeligste plek. Soms leidt zo’n ruzie tot lichamelijk geweld, en dan kan het te laat zijn.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.