Hoe sterk is de eenzame fietser?
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2011-2012).
Mensen doen heel wat dingen in groep. Voetballen bijvoorbeeld, een schoolwerk maken, klussen of een ingewikkeld raadsel oplossen. Soms presteren mensen beter in groep, in andere gevallen doen ze het beter in hun eentje. Hoe dat komt, daar doen psychologen al jarenlang onderzoek naar. Een opvallende vaststelling: mensen hebben heel wat gemeen met kakkerlakken.
In 1969 bouwde een onderzoeker een labyrint voor kakkerlakken. Hij liet er soms één kakkerlak in los, en soms meerdere tegelijk. Hij ontdekte dat kakkerlakken in hun eentje sneller uit dat moeilijke doolhof konden ontsnappen dan wanneer ze de uitgang samen moesten zoeken. Zelfs wanneer een diertje van opzij werd gadegeslagen door een soort van kakkerlakkenpubliek, deed het er langer over dan wanneer er geen soortgenoten in de buurt waren.
Daarna liet de onderzoeker de kakkerlakken los in een bak met alleen lange, rechte stukken. Als ze zo’n gemakkelijk recht stuk moesten afleggen, deden ze het wel sneller in groep. Het ging ook sneller wanneer ze door andere kakkerlakken werden bekeken dan wanneer ze alleen liepen. Het is nooit leuk om met kakkerlakken vergeleken te worden, maar toch gaat het er in de mensenwereld opvallend vaak op dezelfde manier toe.
Bonen doppen
Er zijn ontzettend veel voorbeelden van taken te bedenken die je kunt of moet uitvoeren in groep: een feest organiseren, een zware piano optillen, een voetbalwedstrijd spelen, applaudisseren na afloop van een concert, een werkstuk schrijven, een grote hoeveelheid sperziebonen doppen of een ingewikkeld raadsel oplossen. Sommige daarvan - zoals boontjes doppen of een werkstuk schrijven - kun je ook alleen doen. In andere gevallen is dat onmogelijk. Je kunt bijvoorbeeld niet in je eentje een voetbalwedstrijd spelen of een piano optillen. Stel je voor dat arbeiders in een conservenfabriek elke dag duizenden sperziebonen doppen. Die bonendoppers kunnen ofwel ieder in een eigen kamertje zitten, ieder met een bak sperziebonen voor zich. Ofwel werken ze in groep; ze zitten dan bijvoorbeeld met enkele collega’s aan een grote tafel. Er is nog een derde groepsverband denkbaar waarin ze hun werk doen: een bonendopper zit aan een grote tafel met een paar andere mensen, die allemaal een kopje thee drinken en kijken naar hoe hij zijn werk doet - een soort publiek dus.
Onderzoek heeft aangetoond dat de bonendoppers in groep veel beter presteren dan wanneer ze alleen in een kamertje zouden zitten - net als de kakkerlakken in het doolhof dus. Het maakt daarbij niet zo veel uit of de anderen hetzelfde werk doen of gewoon toekijken. Dat geldt tenminste voor deze bonendoppers. Zij doen dat werk al jarenlang en ze hoeven niet bij elke sperzieboon na te denken hoe het ook alweer moet. Hun vingers bewegen bijna automatisch. Voor hen is het een gemakkelijk karweitje. De was opvouwen, stoeptegels neerleggen en biertjes tappen zijn ook zulke gemakkelijke karweitjes - tenminste voor je moeder, een stratenmaker en een caféhouder.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.