Lachen of uitlachen?
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Mag je lachen om iemands geloof of niet? De rellen over de Mohammedcartoons of een affiche met een blote Mariaborst zijn er het bewijs van: sommige mensen hebben het er erg moeilijk mee als er grapjes worden gemaakt over hun geloof. Is dat flauw of juist heel terecht?
Cartoonisten hebben van spotten hun beroep gemaakt. Een goede cartoon stelt iets of iemand aan de kaak, wijst op kleine kantjes, vergroot minder fraaie dingen uit of trekt vergelijkingen met andere situaties. Cartoons kunnen gaan over allerlei actuele onderwerpen: politiek, economie, cultuur, onderwijs, geneeskunde, verkeersproblemen, de mentaliteit in de samenleving en vanzelfsprekend ook het geloof. Natuurlijk valt dat bij de slachtoffers niet altijd in goede aarde. Sterren, politici of bekende Vlamingen leren daar met vallen en opstaan mee te leven. Soms wordt het hen te gortig en dan gaan ze in de tegenaanval.
Sommige publieke figuren hebben de neiging om steeds harder te gaan schoppen, om de aandacht van het publiek te trekken. Zo wordt bijvoorbeeld het taalgebruik van de Nederlandse extreem rechtse politicus Geert Wilders steeds kwetsender. Hij spreekt onder meer van de ‘kopvoddentaks’ die hij wil invoeren voor moslima’s die een hoofddoek dragen. Ook mensen die niet door zijn uitspraken worden geviseerd, vinden dat hij daarmee over de schreef gaat.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.