Sensationeel!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2011-2012).
Elke dinsdag liggen ze weer te lonken in de rekken van de krantenboer: de wekelijkse lading roddelblaadjes. Hoe raken die elke week weer vol? We bekijken de manier waarop tientallen boulevardjournalisten het ‘stille verdriet’ of de ‘exclusieve onthulling’ van de week serveren. Ze kruipen over hagen en hekken, vallen vrienden, kennissen en familie van beroemdheden lastig, en luisteren telefoons af op zoek naar verse geruchten. Ze vernielen relaties en huwelijken met hetgene wat ze elke week schrijven of in de titel van hun artikel zetten. De ranzige journalisten van de roddel- of rioolpers zijn voor geen kleintje vervaard in hun zoektocht naar smeuïge verhalen over de vedetten die figureren in hun bladen. Zo luidt het cliché over populaire week-, maand- en dagbladen, die vooral het doen en laten van bekende mensen volgen. En in sommige landen, zoals Groot-Brittannië, klopt dat cliché ook.
Vlieg aan de muur
In Vlaanderen zijn BV-bladen zoals Dag Allemaal, TV-Familie en Story daarentegen veel braver dan hun Britse evenknieën. Dat bevestigen onder meer de meeste bekende Vlamingen zelf. Maar de manier waarop journalisten van dat soort bladen aan de informatie voor hun artikels komen, is min of meer dezelfde. Het begint bij de talloze feestjes waarop al die beroemdheden samenkomen, en waar ook een goede roddeljournalist rondloopt. Om vlieg aan de muur te zijn, en gesprekken af te luisteren? Dat ook. Maar vooral om contacten te leggen met het bekende volk in kwestie. Netwerken, kortom: elk feestje waarop ze hun oor te luisteren hebben gelegd, brengt een schat aan nieuwe telefoonnummers en verhalen op, waarop ze later kunnen voortborduren. Wanneer ze vervolgens aan hun bureau op de redactie zitten, volgt er dan een telefoontje: om nog wat meer vragen te stellen over iets waarover ze op het feestje zelf hadden gesproken. Of, soms enkele weken, maanden of zelfs jaren na het moment waarop ze het telefoonnummer aan hun adressenbestand hebben toegevoegd, gewoon om te vragen hoe het gaat. Dat laatste wordt cold calling genoemd: een telefoontje plegen in de hoop dat er nieuws inzit.
Als er ondertussen een goede band is gesmeed tussen de journalist en de bekende Vlaming in kwestie, laat die laatste al sneller het achterste van zijn tong zien. Verder geven BV’s weleens een persconferentie waarop ze hun nieuwe cd, boek of horecazaak voorstellen. En voor een interview van meerdere pagina’s wordt er ergens afgesproken, waardoor de journalist en de BV, al dan niet bijgestaan door diens persverantwoordelijke of manager, een langer en intiemer gesprek kunnen voeren. De kanalen waarlangs een roddeljournalist aan zijn nieuws komt, verschillen niet zo erg van de bronnen die een andere journalist aanboort. Ook een politiek journalist spreekt af met politici voor een interview.
Een cultuurjournalist heeft evengoed een heel telefoonboekje vol met de gsm-nummers van schrijvers, beeldende kunstenaars en cineasten. En een economiejournalist is er eveneens bij als een van de bedrijven waarvan hij de beurswaarde volgt een feestje geeft. Alleen op de manier waarop een roddeljournalist zijn nieuwskanalen aanboort komt er heel wat kritiek.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.