Ik voel me waardeloos
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2011-2012).
Denk jij ook vaak ‘Dat kan ik niet!’ als ze jou iets vragen? Word je zenuwachtig en onhandig als je iets moet doen terwijl mensen naar je kijken? Of blaak jij juist van zelfvertrouwen en heb je het gevoel dat je de hele wereld aankunt? Mensen verschillen op heel veel gebieden van elkaar en dat geldt ook voor hoe ze denken over zichzelf. Wie zichzelf echt niet ziet zitten, kan het daar best moeilijk mee hebben.
Misschien heb je jezelf al eens moeten voorstellen in een groep van onbekenden. Niet alleen door je naam en leeftijd te noemen, maar door echt iets over jezelf te vertellen. Waar ben je goed in? Waar ben je minder goed in? Niet zo’n gemakkelijke opgave! Het antwoord op die vragen komt overeen met het beeld dat je van jezelf hebt. Je kunt een heel negatief zelfbeeld hebben (als je bijvoorbeeld vindt dat je niets kunt en helemaal niets waard bent) of een superpositief zelfbeeld (als je bijvoorbeeld denkt dat je overal goed in bent). Dat zijn twee uitersten die allebei niet zo gezond zijn.
Het beste is dat je een positief realistisch zelfbeeld hebt. Zo ongeveer als je denkt over een goede vriend: je weet wat je aan hem hebt en je hebt graag met hem te maken. Je ziet best wel een paar kleine kantjes, maar die neem je er graag bij omdat ze niet opwegen tegen alle toffe eigenschappen Met een gezond zelfbeeld ken je jezelf vrij goed. Je weet dan bijvoorbeeld dat je beter bent in talen dan in wiskunde, dat je ’s ochtends niet om aan te spreken bent, dat je goed kunt omgaan met kinderen maar absoluut niet muzikaal bent. Of iets helemaal anders natuurlijk!
Denken en voelen
Je zelfbeeld staat dus voor wat je allemaal denkt over jezelf. Dat heeft te maken met alle mogelijke ervaringen die je in de loop van je leven al hebt gehad. En ook met wat andere mensen over je zeggen. Al die gedachten over jezelf vormen je zelfbeeld. Maar denken en voelen staan hier heel dicht bij elkaar. Je gevoelens over jezelf hangen samen met de graad van zelfvertrouwen die je hebt. Wie veel zelfvertrouwen heeft, heeft het gevoel dat hij het leven aankan en dat hij aan andere mensen iets te bieden heeft. Wie weinig zelfvertrouwen heeft, heeft vaak het gevoel een mislukkeling te zijn. Hij durft geen uitdagingen aan te gaan en gaat contacten met anderen uit de weg.
Veel zelfvertrouwen hangt samen met een positief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen met een negatief zelfbeeld. Als je veel zelfvertrouwen hebt, straal je dat uit. Anderen merken dat en ervaren jou als iemand aan wie ze iets kunnen vragen, iemand die betrouwbaar is en competent. Je doet positieve ervaringen op en dat bevordert dan weer je zelfvertrouwen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.