Kameleonjongeren
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2011-2012).
Eén op de vier Vlaamse jongeren heeft gescheiden ouders. Velen daarvan wonen na de scheiding deeltijds bij hun moeder en deeltijds bij hun vader. Ze moeten zich voortdurend aanpassen aan een andere leefomgeving: de kameleonjongeren.
Plusgezinnen, mozaïekgezinnen, puzzelgezinnen, moedergezinnen, vadergezinnen, bilocatiegezinnen … Er zijn al heel wat namen bedacht om er de verschillende soorten gezinnen mee aan te duiden waarin kinderen en jongeren terechtkomen na de scheiding van hun ouders. In de jaren tachtig en negentig waren jongeren met gescheiden ouders vaak nog uitzonderingen in de klas. Vandaag zit ongeveer één op de vier leerlingen in die situatie.
Van de koppels die trouwden in 1995, was in 2005 al een vijfde uit elkaar gegaan. Vandaag eindigt ongeveer één op de twee huwelijken in Vlaanderen met een echtscheiding. Er zijn onderzoekers die voorspellen dat dat cijfer weleens zou kunnen oplopen tot twee op de drie huwelijken. Bovendien gaan meer en meer koppels samenwonen zonder te trouwen. Bij die groep zou het aantal scheidingen nog hoger liggen, en samenwonende koppels zouden nog sneller uit elkaar gaan.
Die veranderingen waren een reden voor onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven om een onderzoek te beginnen naar de gezinssituatie van jongeren, en de weerslag daarvan op hun leven. Het Leuvens Adolescenten & Gezinnen Onderzoek (LAGO) ging in 2008 van start. Het bevraagt elk jaar 2000 Vlaamse jongeren tussen twaalf en achttien jaar over hun gezin en andere aspecten van hun leven, zoals hun resultaten op school, hun zakgeld, hun alcoholgebruik en hun levenstevredenheid – de mate waarin ze tevreden zijn met hun leven. Momenteel zijn de gegevens van 5685 jongeren verwerkt.
Verblijfsco-ouderschap
De ouders van één op de vier jongeren die hebben meegewerkt aan het onderzoek, zijn gescheiden. 35 procent van hen woonde op het moment van de bevraging voltijds bij hun moeder, 6 procent voltijds bij hun vader. Vadergezinnen komen dus veel minder vaak voor dan moedergezinnen. Ongeveer de helft van die jongeren heeft (bijna) nooit contact met de andere ouder - meestal is het de vader die zo goed als uit hun leven is verdwenen. Hoewel de echtscheidingswet van 1995 voorschrijft dat beide ouders na een scheiding hun kinderen moeten blijven opvoeden, blijkt dat in de praktijk soms moeilijk haalbaar. Daar zijn verschillende oorzaken voor: er is een aanhoudend conflict tussen de ouders of tussen de ouder en het kind, of de ouders wonen te ver van elkaar.
Jongeren wonen vandaag steeds vaker deeltijds bij hun moeder en deeltijds bij hun vader. Die regeling wordt bilocatie of verblijfsco-ouderschap genoemd. Vroeger woonden jongeren in de week doorgaans bij hun moeder en om de twee weken één weekend bij hun vader. Tegenwoordig wordt vaker gekozen voor een week-weekregeling - afwisselend een week bij moeder en een week bij vader.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.