Als God in Frankrijk
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Drieënzeventig jaar lang, van 1305 tot 1378, woonden de pausen niet in Rome maar in het Zuid-Franse Avignon. Het toenmalige Rome was voor hen te gevaarlijk geworden. Alleen in Frankrijk konden ze een veilige schuilplaats vinden.
Wie wil begrijpen hoe de pausen terechtkwamen in Avignon, moet zich eerst verdiepen in de woelige veertiende eeuw. In die tijd waren er nauwelijks georganiseerde staten in Europa. Frankrijk en Engeland kwamen daar nog het dichtst bij. Maar het Heilige Roomse Rijk bijvoorbeeld - waarvan het zwaartepunt in de Duitstalige wereld lag - is nooit een echte staat geweest. Italië was dat nog veel minder. Het waren lappendekens van vrijwel zelfstandige vorstendommen, hertogdommen, graafschappen of nog veel kleinere eenheden.
Bemoeienissen
De pausen zochten steevast steun bij de grootmacht van hun tijd. Die moest machtig genoeg zijn om hen in dat versplinterde Europa de hand boven het hoofd te houden. Maar ze mocht ook niet te sterk zijn, want dan zou ze een bedreiging kunnen vormen voor de eigen positie van de paus. Vele jaren lang genoten de pausen de steun van de keizers van het Heilige Roomse Rijk - de opvolgers van Karel de Grote - die in die tijd de machtigste heersers van het Westen waren. Er kwam echter een kink in de kabel toen die keizers zich in de elfde eeuw ook gingen mengen in de zaken van de kerk. Pas in de dertiende eeuw slaagden de pausen erin zich te ontdoen van de bemoeienissen van de keizers. Maar dat konden ze alleen door de hulp van de Franse koningen in te roepen.
Met Frankrijk liep het nog sneller mis. Paus Bonifatius VIII, die tot vandaag geldt als een van de machtigste middeleeuwse pausen, kreeg het aan de stok met de Franse koning Filips de Schone. Filips trok het laken naar zich toe. De zesentachtigjarige Bonifatius werd in 1303 door Franse troepen gevangengenomen in de Italiaanse stad Anagni. Bonifatius werd nog door de burgers van Anagni bevrijd, maar hij stierf enkele weken later in Rome.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.