Generatie Y
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2011-2012).
Nu Generatie X oud nieuws is, eist Generatie Y alle aandacht op. Of toch niet? Want sociologen zijn al druk bezig om de huidige generatie jongeren – de zogenaamde Generatie Z – te analyseren. De ‘labels met letters’ volgen elkaar plots snel op. Maar hoe zijn ze ontstaan en wat is het nut om mensen te veralgemenen in een generatie?
Je bent geboren tussen midden en eind jaren 90. Je bent opgegroeid in een wereld van internet en smartphones, digitaal is de norm, je communiceert voornamelijk via sociale netwerken als Facebook en Netlog én je hebt een prima band met je ouders. Herken je jezelf in die opsomming? Dan behoor je ongetwijfeld tot de nieuwste generatie, de Generatie Z. Je ouders stammen hoogstwaarschijnlijk uit Generatie X en je oudere zus krijgt Generatie Y op haar voorhoofd geplakt. Sociologen, trendwatchers en marketeers geven zulke stempels aan mensen omdat ze in dezelfde tijdgeest zijn opgegroeid.
Van babyboomers tot Generatie Z
Vooraleer we tot Generatie Z komen, is het interessant om te weten hoe de vorige generaties bestempeld werden. Generatie Z is immers niet de eerste generatie die in een gemeenschappelijke groep wordt samengebracht. Die eer is weggelegd voor de zogenaamde babyboomers. Dat zijn de personen die geboren zijn tussen 1945 en 1964. De term ontstond door de geboortegolf in West-Europa en de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog. De naoorlogse babyboomers werden volwassen in de economische wederopbouw en kenden veel welvaart.
Na de babyboom kwam er de zogenaamde baby bust in de westerse landen, een daling in de geboortecijfers. Die vormde het begin van Generatie X, mensen geboren in de periode 1964 tot begin jaren 80. Deze generatie had het in haar jeugd moeilijker dan haar voorgangers. Ondanks de doorgaans hoogopgeleide profielen, raakten de Gen X’ers na hun studie moeilijker aan werk. Na de tweede oliecrisis (1979-1980) maakten de jongeren immers een periode van economisch verval mee. Bovendien stuitten ze op de babyboomers die de betere postjes op de arbeidsmarkt al bezetten.
Na Generatie X komt logischerwijze Generatie Y. Deze groep omvat de mensen die geboren zijn tussen begin jaren 80 en eind jaren 90. Intussen klopt Generatie Z aan de deur, de huidige jongeren van 15 en 16 jaar en dus geboren vanaf het midden van de jaren 90. Omdat de verschillende generaties gewoonlijk een periode van 20 jaar omvatten, is deze generatie nog nauwelijks gedefinieerd. Generatie Z heeft zich bovendien nog niet op de arbeidsmarkt begeven, waardoor het moeilijk is om hun warden en vaardigheden te benoemen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.