Het blauwe goud
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2011-2012).
De klimaatverandering heeft ingrijpende gevolgen voor de hoeveelheid water die beschikbaar is op aarde. Smeltende gletsjers, overstromingen, droogtes en veranderingen in de hoeveelheid neerslag zullen de leefbaarheid van heel wat gebieden op de helling zetten. Tegen 2025, zo schatten wetenschappers, left 60 procent van de wereldbevolking in landen met waterschaarste. Dat komt onder meer door de groei van de wereldbevolking en de toenemende industrialisatie.
Ook de landbouw is een grote slokop van water. De opwarming van de aarde maakt alle problemen nog erger. Door de klimaatverandering is er minder grondwater, rivierbekkens drogen op, ecosystemen - de planten- en dierengemeenschappen in een bepaald gebied - raken verstoord en de hoeveelheid neerslag die valt, verandert. Er zijn dus heel wat omstandigheden die de watervoorziening grondig in de war sturen.
Steden onder water
Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is een groep van honderden wetenschappers van over de hele wereld die samen nadenken over de gevolgen van de klimaatverandering. Ze is tot onthutsende vaststellingen gekomen. Als we er niet in slagen de opwarming van de aarde tegen te houden, kan de zeespiegel tegen 2100 tussen 18 en 59 centimeter stijgen. Als ook de ijskappen van Groenland en de Zuidpool smelten, kan die stijging nog veel sneller gaan, zegt het IPCC.
De zeespiegel is de voorbije honderd jaar al met 20 centimeter verhoogd. Heel wat grote wereldsteden liggen aan de kust - denk maar aan New York, New Orleans, Rio de Janeiro en Mumbai. Daardoor ontstaat een groot risico op wateroverlast. Een land zoals Bangladesh wordt vaak geteisterd door overstromingen. Als het zeeniveau stijgt, dreigen die nog veel erger te worden. En in de Nijldelta in Egypte leven tien miljoen mensen in een gebied dat minder dan een meter boven de zeespiegel ligt. Bewoners van laaggelegen, kleine eilanden in de Stille Oceaan zoals Tuvalu, Vanuatu en Kiribati nemen nu al de wijk naar hogergelegen gebieden. Het aantal klimaat- of watervluchtelingen wordt vandaag geschat op 25 miljoen. Tegen 2050 kunnen dat er 100 miljoen zijn.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.