Vechtjassen en koene ridders
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2011-2012).
In de middeleeuwen krioelde het van keizers, koningen en prinsen, van hertogen, graven en ridders. Die vormden met z’n allen de adel, een van de drie standen waaruit de maatschappij in die tijd was opgebouwd. De adel bezat de gronden, voerde oorlogen en regeerde over koninkrijken en vorstendommen. De oorspronkelijke West-Europese adel ontstond uit het samengaan van de Gallo-Romeinse grootgrondbezitters en de aanvoerders van de Germaanse veroveraars. In principe ontleende men adeldom alleen aan geboorte. Maar tijdens de invallen van de Noormannen en de teloorgang van het centrale gezag in de 9e en 10e eeuw verwierven een aantal dubieuze figuren de adellijke status.
Vaak waren het echte avonturiers, zoals Boudewijn uit Laon. Die ontvoerde kort na 860 de dochter van de West- Frankische koning Karel de Kale om met haar te trouwen. Toen Boudewijn ermee dreigde om samen met de Noormannen het hele koninkrijk te plunderen, legde de Karolinger zich dan maar neer bij dat huwelijk. Hij benoemde zijn ongewenste schoonzoon bovendien tot graaf van de toen onbetekenende Vlaamse gouw. Van Boudewijn met de IJzeren Arm (?-879) en Judith stamden de machtige graven van Vlaanderen af.
Over Lambert met de Baard (gestorven in 1015), de stamvader van de hertogen van Brabant, schreef een tijdgenoot dat hij ‘roverhoofdman’ was, ‘een desperado die door het vergieten van het bloed der bevolking en door roverij rijk geworden was’.
Patatje oorlog
In deze woelige periode ontwikkelde de adel zich tot een echte krijgerskaste. Het was toen een tijd van ononderbroken oorlogen. Er woedden heuse ‘privé-oorlogen’, van heer tegen heer en geslacht tegen geslacht; bovendien moesten de edelen nog oorlogen uitvechten in dienst van hun leenheer en als kers op de taart namen ze deel aan allerlei militaire expedities en veroveringsoorlogen in oost en west.
Oorlog voeren was trouwens de belangrijkste bezigheid van de edelman. Plunderingen en losgelden brachten immers fortuinen op. De edelen woonden in versterkte kastelen. Het waren meestal grootgrondbezittersen ze oefenden allerlei rechten uit die eigenlijk aan de vorst toekwamen. Zo spraken ze recht, inden boeten, hieven tol en belastingen. Ze trouwden onder elkaar en voelden zich niet minder dan de landsheren.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.