Brein in aanbouw
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Jongeren zijn vaak impulsief, wispelturig en emotioneel. Tegelijk blinken ze vaak uit in sport en zijn ze heel creatief. Dat komt allemaal doordat hun hersenen nog in volle ontwikkeling zijn. Tijdens de adolescentie groeit het deel van de hersenen dat ons gedrag organiseert en controleert. Dat gaat gepaard met heel wat stormachtige en verwarrende veranderingen. Ruziemaken doen pubers dus niet zelf, dat doen hun hersenen.
De hersenen zijn opgebouwd uit miljarden hersencellen (de grijze stof) en de verbindingen daartussen (de witte stof). Elke hersencel communiceert met honderden en zelfs duizenden andere hersencellen via korte elektrische impulsen die worden doorgegeven via de witte stof. Alles wat we doen, denken, plannen en voelen is het resultaat van een ongelooflijk samenspel van elektrische activiteit tussen miljoenen hersencellen, waarbij de cellen informatie met elkaar uitwisselen in een paar honderdsten van een seconde.
Onze intelligentie hangt samen met de hoeveelheid hersencellen waarover we beschikken, maar vooral met het aantal verbindingen daartussen. Het buitenste gedeelte van de hersenen (de hersenschors of cortex) bevat de hersencellen, terwijl het binnenste gedeelte van de hersenen vooral bestaat uit witte stof. De hersenschors van mensen en apen bevat een groot aantal plooien, zodat er zo veel mogelijk hersenmassa in de schedel kan.
Elk gebied van de hersenen heeft een eigen functie. Zo verwerkt het achterste hersengedeelte de informatie die binnenkomt via de ogen. Het onderste gebied is belangrijk voor het geheugen en de emoties. Het bovenste deel van de hersenen verwerkt informatie die je opdoet door je tastzin. Via het ruggenmerg stimuleert het de spieren om bewegingen te maken. In het voorste deel (de prefrontale cortex) zijn de ingewikkeldste functies gelegen, die de basis vormen van het intelligente en doelgerichte gedrag van de mens.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.