Zo vader, zo zoon
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Schrik jij er soms ook van als je voor de spiegel staat dat je neus steeds meer op die van je pa begint te lijken en je benen op die van je ma? Nu ja, dat is maar logisch ook, want we kregen al ons DNA van onze ouders. Maar hoe zit het met onze interesses, waarden en normen? Nemen we die ook gewoon over van onze ouders? Of kun je als jongere je eigen keuzes maken en een andere weg inslaan?
Kansloos
Waar je wieg staat, bepaalt welke kansen je krijgt in het leven. Zo was het vroeger tenminste. De zoon van de dokter stapte 100 jaar geleden in het voetspoor van zijn vader, de telg van de notaris nam papa’s kantoor over. Een arbeidersgezin had gewoon het geld niet om zijn kinderen te laten studeren. Maar ouders verwachtten ook dat hun kroost hun werk voortzette. De boerderij bleef in de familie en de bakker was trots als zijn zoon de bloeiende zaak overnam.
Maar klopt dat nog in dit ik-tijdperk? Iedereen krijgt in onze maatschappij dezelfde opleidingskansen, en verhalen in de media laten zien dat al wie bereid is de aangeboden kansen te grijpen zijn eigen leven kan sturen. Denk maar aan Bill Gates.
En toch … Volgens een recent onderzoek hebben arbeiderskinderen viermaal minder kans om de overstap naar het hoger onderwijs te maken dan kinderen van hogere bedienden. Moeten we dan aannemen dat de eerste groep studenten dommer is? Of is het een kwestie van afkomst? ‘Ondanks alle onderwijshervormingen is men er niet in geslaagd de band tussen afkomst en diploma te doorbreken’, stelt Steven Groenez, onderzoeker aan het Hoger Instituut voor de Arbeid.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.