Van Blijde Inkomst tot grondwet
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Vandaag behoren de Blijde Intredes tot de nationale folklore. Tijdens het ancien régime waren ze heel belangrijk voor de verhouding tussen de vorst en zijn onderdanen. In België is het vandaag nog altijd de gewoonte dat een nieuwe koning een officieel bezoek brengt aan de provinciehoofdsteden. Zo’n feestelijke ontvangst - of Blijde Inkomst - is een oud gebruik. De traditie dat een nieuwe heerser een plechtig bezoek brengt aan de belangrijkste steden van zijn landen, ontstond al in de middeleeuwen. Die bezoeken gingen gepaard met allerlei plechtigheden en schitterende feesten. De vorst en zijn gevolg trokken in stoet de stad binnen, die voor de gelegenheid een facelift had gekregen. De straten waren geveegd, de huizen bevlagd en de gevels behangen met kleurrijke tapijten en doeken. De route die de nieuwe vorst volgde, was versierd met kleurrijke triomfbogen en torens. De stedelingen droegen hun mooiste kleren en namen meestal enthousiast deel aan de daaropvolgende feesten, die soms dagenlang duurden.
Dorstige Gentenaars, woedende Bruggelingen
Bij die gelegenheid gebeurde het vaak dat de steden de vorst een lijst met eisen aanboden. Vaak vroegen ze meer rechten (privileges) voor hun stad of een betere bescherming. Dat liep weleens uit de hand, zoals tijdens de intrede van de Franse koning Filips de Schone in Gent op 22 mei 1301. Het samengestroomde volk juichte de koning toe en smeekte hem het ongeld - een belasting op bier - af te schaffen.
Tot ontzetting van het stadsbestuur, dat op het ongeld rekende om de kosten van de ontvangst en andere schulden te kunnen betalen, stemde de goedgehumeurde koning toe. Toen de Brugse patriciërs dat vernamen, verboden ze de Bruggelingen enig verzoek aan de vorst te richten. Overtreders riskeerden de doodstraf. Bij de intocht van Filips in Brugge op 29 mei zweeg het morrende volk. De koning was zeer verbaasd over de koele ontvangst.
Belangrijker was dat de vorst tijdens zijn Blijde Inkomst plechtig beloofde dat hij de rechten van de stad, het hertogdom of het graafschap zou eerbiedigen en verdedigen. De plaatselijke gezagsdragers en de vertegenwoordigers van het volk zwoeren daarop trouw aan de nieuwe vorst. Dat aspect van de Blijde Inkomst was vooral heel belangrijk in de vorstendommen in de Nederlanden, waar de steden steeds rijker en machtiger werden. Ze eisten dan ook een steeds groter aandeel op in het landsbestuur. Dat de vorsten hun macht min of meer vrijwillig inperkten ten voordele van de steden, was vooral te wijten aan hun voortdurende geldgebrek.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.