De prijs van de muziek
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
De muzieksector klaagt steen en been. De verkoop van cd’s is immers ingestort door het illegaal kopiëren. De inkomsten uit digitale muziekwinkels als iTunes groeien wel als kool, maar zijn nog te klein om dat verlies te compenseren. Platenfirma’s en artiesten moeten dus bijzonder creatief zijn om nieuwe inkomensbronnen te verzinnen.
Veel geld, maar steeds minder
Het vet mag dan wel van de soep zijn, de cijfers die in de muziekbusiness omgaan zijn nog altijd fenomenaal. In de Verenigde Staten, de grootste muziekmarkt ter wereld, werd er vorig jaar voor acht miljard euro aan opgenomen muziek verkocht. België komt op een respectabele veertiende plaats, met 249 miljoen euro.
Wel zorgwekkend is dat de verkoopcijfers al jaren dalen. In ons land viel dat al bij al nog mee. Vergeleken met 2006 werd er in 2007 welgeteld één procent minder verkocht. In Groot-Brittannië was dat -13 %, in Brazilië zelfs -25 %. De neergang van de muziekhandel raakt bijna uitsluitend de fysieke winkels. Digitale muziekwinkels op het internet (zoals iTunes) schieten als paddenstoelen uit de grond, maar zijn nog te klein om de achteruitgang bij de platenboer te compenseren.
Mensen uit de muziekindustrie wijten de dalende verkoopcijfers aan hetzelfde fenomeen: illegale downloads. In plaats van een cd te kopen, plukken veel jongeren liever een kopie van het net. Dat is niet alleen makkelijker, maar ook compleet gratis. Dat het ook verboden is, daar ligt blijkbaar niemand meer van wakker.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.