Barst België?
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Het Belgische politieke systeem is hopeloos ingewikkeld. De laatste tijd is bovendien duidelijk geworden dat het niet eens naar behoren functioneert. Is het dan beter om België gewoon af te schaffen?
Belgische scholieren moeten zich het hoofd breken over het verschil tussen gemeenschappen en gewesten, en over de bevoegdheidsverdeling tussen beide. Wat een verschil met bijvoorbeeld Nederland, waar er maar één regering en één parlement is, en geen gewesten en gemeenschappen. Als het in Nederland zo eenvoudig kan, waarom hebben ze het bij ons dan zo moeilijk gemaakt?
Hoe ingewikkelder een land is, hoe ingewikkelder het politieke systeem van dat land in elkaar zit. België is een complex land omdat er twee bevolkingsgroepen wonen die over heel veel dingen anders denken. De Vlamingen vormen de meerderheid van de Belgen. Mocht je hier op een normale manier aan politiek doen en de meerderheid laten beslissen, dan zouden de Franstaligen altijd aan het kortste eind trekken. Het omgekeerde zou het geval zijn in Brussel, want daar zijn de Vlamingen in de minderheid. Om de democratie toch te laten werken, hebben de politici een hoop complexe regels bedacht. Over sommige zaken kan enkel worden beslist als Vlamingen en Franstaligen het met elkaar eens zijn. Over veel andere zaken mogen Vlamingen en Franstaligen zelf beslissen.
Doolhof van regels
België is niet het enige land met een ingewikkeld politiek systeem. Zo hebben Britse scholieren het evenmin gemakkelijk als ze moeten leren waarvoor Schotland en Wales precies bevoegd zijn, en hoe het juist zit in Noord-Ierland. Ook in Spanje is de bevoegdheidsverdeling tussen de nationale overheid en de deelstaten een kluwen. Maar dat is toch nog altijd niets in vergelijking met het doolhof van de Belgische instellingen.
Dat doolhof is het resultaat van een eindeloze reeks van akkoorden, waarbij Vlamingen en Franstaligen aan elkaar toegevingen hebben gedaan. Telkens werden nieuwe regels en uitzonderingsbepalingen aan de spelregels toegevoegd. Het systeem is daardoor zo ongelofelijk complex geworden dat alleen een handvol specialisten nog weet hoe alles precies ineenzit. Maar ook dat handvol is het vaak oneens over veel essentiële zaken. Hoe zou je dan moeten verwachten dat de scholieren alles kunnen begrijpen?
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.