Pater Damiaan
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Pater Damiaan, de grootste Belg, wordt over de hele wereld geprezen als een held. Op 11 oktober wordt hij heilig verklaard. Wie was Damiaan? En heilig worden, hoe doe je dat?
Pater Damiaan was geen bescheiden missionaris die in een uithoek van de wereld een onopvallend bestaan leidde. Hij was al tijdens zijn leven een beroemdheid. Het nieuws dat hij zich op het melaatseneiland Molokai vestigde, verscheen in 1873 in verscheidene grote kranten over de hele wereld. Toen in 1886 werd vastgesteld dat Damiaan zelf door melaatsheid was getroffen, haalde hij opnieuw de krantenkoppen. Drie jaar later, nadat hij was gestorven aan die ziekte, kwam wereldwijd een stroom van artikelen en boeken over Damiaan op gang. Het levensverhaal van ‘de held van Molokai’ sprak tot de verbeelding, en dat is vandaag nog altijd het geval.
Lepra: de aids van toen
Melaatsheid of lepra is een besmettelijke, ongeneeslijke ziekte die afschuwelijke verminkingen veroorzaakt. De afzondering van de melaatsen in aparte kolonies werd eeuwenlang gezien als de enige mogelijkheid om het gezonde deel van de bevolking te vrijwaren tegen de ziekte. Molokai, een van de Hawaï-eilanden, was zo’n plaats waar melaatsen verplicht naartoe werden gestuurd om er tot hun dood te blijven. De zieken werden er aan hun lot overgelaten. De toestand op het eiland was schrijnend: er was veel criminaliteit en er hing een erg sombere sfeer, omdat de bewoners geen enkel uitzicht op beterschap hadden.
De lepralijders van toen worden weleens vergeleken met de aidspatiënten van vandaag, die soms ook vanwege hun ziekte uit de samenleving worden gestoten. Paus Benedictus XVI heeft daarom beslist dat Damiaan de patroonheilige wordt van de lepralijders en de aidspatiënten.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.