Europa in beweging
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Europe is belangrijk. Zowat acht op de tien wetten waarmee we dagelijks te maken krijgen, werden uitgevaardigd door Europa. Bovendien speelt België in de Europese Unie een belangrijke rol.
De Vlaming Herman Van Rompuy is sinds kort de eerste voorzitter van de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders. Sinds 1 juli is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Wat houdt dat voorzitterschap in? En kunnen we ooit nog zonder Europa?
De Europese eenmaking
Na de Tweede Wereldoorlog lag Europa in puin. Robert Schuman, die in 1947 minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk was geworden, riep zijn buurlanden op om zich te verenigen en samen te werken, zodat er geen nieuwe oorlog meer zou kunnen uitbreken. Zes landen - Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Luxemburg en Italië - sloten zich aan bij dat idee. In 1951 richtten ze de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) op - een samenwerking rond de productie van kolen en staal.
De zes deelnemende landen geloofden dat de EGKS belangrijke waarborgen voor vrede inhield. Dat kwam niet alleen doordat de twee erfvijanden Frankrijk en Duitsland bereid waren om samen te werken, maar ook omdat zonder kolen en staal geen oorlog kon worden gevoerd.
De EGKS werd een succes. Al gauw beseften de partners dat het verstandig zou zijn om ook op andere gebieden de handen in elkaar te slaan. Ze geloofden dat een samenwerking waarbij de markten van de zes werden samengevoegd en de economische grenzen tussen de landen zouden wegvallen, heel wat voordelen zou bieden. Er zou bijvoorbeeld een groter aanbod van producten ontstaan en door de vrije concurrentie zouden de prijzen dalen. De EGKS werd daarom in 1957
omgevormd tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Later werd ook een gemeenschappelijk beleid uitgestippeld voor aangelegenheden zoals landbouw, milieu en justitie. Meer en meer Europese landen sloten zich aan bij de samenwerking.
In 1992 werd de EEG omgedoopt tot de huidige Europese Unie (EU). Dat jaar werd beslist om ook een gemeenschappelijke munt in te voeren. Vanaf 2002 gebruikten twaalf landen de euro. Dat aantal breidde zich geleidelijk uit. Vandaag gebruiken zestien EU-landen - en enkele niet-EU-landen zoals Vaticaanstad, San Marino en Monaco - de euro als betaalmiddel.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.